Ravikindlustus


Küsimus: Kas hambaarst vastutab ka selle eest, kui laskis praktikandil ravida vale hammast?15.01.2014

Tere,
Käisin eelmine reede hambaarsti juures, vana plomm võeti ära ning prooviti uuega, aga hammas ei võtnud uut täidist vastu ning arst otsustas teha juureravi. Juureravi aeg pandi eilseks, aga minu oma arst ei saanud mind vastu võtta, kuna kõik ajad olid täis, ning soovitas mulle oma praktikanti. Olin nõus, sest valu oli jube. Aga praktikant alustas juureravi täiesti tervele hambale, mis oli katkise hamba kõrval. Minu oma hambaarst käis kaks korda praktikanti kontrollimas, aga ei saanud ka tema aru, et valet hammast parandatakse.
Ise ma ka alguses midagi aru ei saanud, sest tuimestus oli tugev. Hiljem helistasin oma arstile ja ütlesin, et vale hammas ära tapetud. Muidugi juba õhtul kutsuti mind tagasi ja alustati juureravi haigele hambale.
Aga küsimus teile, et kas ja mis õigused mul üldse on kahjurahale ning kas haiglal on kohustust minule tekitatud kahju eest vastutust kanda? Sest täiesti tervel hambal on alustatud juureravi ja seda enam peatada ei saa.
Mainin ka selle ära, et olen 24. nädalat rase, arstid olid selles teadlikud.
Mis on mimu õigused antud olukorras?

Vastus: Eesti Haigekassa, www.haigekassa.ee

Tere

Antud küsimusega peaksite pöörduma tervishoiuteenuse osutaja poole, kes Teile hambaraviteenust osutas.

Patsiendil on diagnoosi- või ravivea kahtluse korral õigus pöörduda:
1. teise arsti poole teisese arvamuse saamiseks. Teisese arvamuse saamiseks annab patsiendile saatekirja perearst või patsiendi raviarst;
2. teenust osutanud raviasutuse ravijuhi, kvaliteedijuhi või juhataja poole;
3. eksperthinnangu saamiseks saab pöörduda sotsiaalministeeriumi juures tegutseva tervishoiuteenuste kvaliteedi ekspertkomisjoni poole, kes hindab, kas arst ravis patsienti vastavalt heale tavale. Avaldus tuleb saata käsipostiga aadressil Gonsiori 29, 15027 Tallinn või digiallkirjastatult elektronpostiga info@sm.ee.

Infot leiate ka haigekassa kodulehelt http://www.haigekassa.ee/kindlustatule/tervishoid/pretensioon.

Parimate soovidega

Kaire Jürisson
infospetsialist