Töötervishoid ja tööohutus


Küsimus: Kas tööandja saab nõuda turvamütside kandmist, kui kõik töötajad on selle vastu?23.04.2014

Tööandja hakkas järsku siseruumides nõudma nn turvamütside kandmist, kuna kuskil kontsernis olla see seaduseks. Millegipärast keeldutakse aru saamast, et siseruumides ja palavaga see praktiliselt võrdub oma tervisega mängimisega. Kas tööandja saab minult seda nõuda ja kuidas saab karistada kui 100 protsenti töötajatest ei ole nõus seda tegema? Tegu on liinitööga.
Tänades

Vastus: Kristi Jõeorg, Tööohutuse spetsialist, Riskianalüüs OÜ, www.riskianaluus.ee

Tere!
Teie küsimusele on üsna raske vastata, kuna ei ole teada, millises valdkonnas töötate. Turvamüts võib toiduvaldkonnas olla seotud toiduhügieeni (Toiduseadus) nõuete täitmisega ja muudes valdkondades töötaja otsese tervise kaitsmisega.
Tööandja kohustus on kaitsta töötaja tervist töökeskkonnas esinevate ohutegurite eest ja vajadusel nõuda asjakohaste isikukaitsevahendite kandmist, kui üldiste kaitsemeetmetega ei ole võimalik töötaja tervist kaitsta.
Vastavalt Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse (https://www.riigiteataja.ee/akt/106072012060) § 13 lg 1 p 3 peab tööandja korraldama töökeskkonna riskianalüüsi koostamise. Kui töökeskkonna riskianalüüs toob välja ohutegurid, millega seoses on turvamütsi (isikukaitsevahend) kandmine põhjendatud tervise (nt pea) kaitsmise eesmärgil, siis tuleb turvamütse kanda, et vältida tervisekahjustuse teket. Samas kui turvamütsi kandmine tingib keha ülekuumenemise, siis tuleks lisaks reguleerida ka töökeskkonna temperatuuri, et vältida palavuse teket ja keha ülekuumenemist.

Loodan, et saite enda küsimusele vastuse.

Lugupidamisega,
Kristi Jõeorg