Töötervishoid ja tööohutus


Küsimus: Kui palju peab tööandja kompenseerima 0,5 kohaga töötava raamatupidaja arvutiprillide maksumusest?10.02.2016

Kui palju peab tööandja kompenseerima 0,5 kohaga töötava raamatupidaja arvutiprillide maksumusest? Asutuse sisekorraeeskirjas pole summat välja toodud.

Vastus: Kristi Jõeorg, Tööohutuse spetsialist, Riskianalüüs OÜ, www.riskianaluus.ee

Tere,

Määrus "Kuvariga töötamise töötervishoiu ja tööohutuse nõuded" ütleb järgmist - lg (5) Tööandja peab töötajale, kes vähemalt poole oma tööajast töötab kuvariga, korraldama tervisekontrolli, mis hõlmab:
1) silmade ja nägemise kontrolli, arvestades töötervishoiuarsti või silmaarsti määratud tähtaega konkreetsele töötajale, kuid mitte harvem kui üks kord kolme aasta jooksul, või töötaja nõudmisel kuvariga töötamisel tekkinud nägemishäirete korral;
2) luu- ja lihaskonna seisundi kontrolli, eelkõige sundasendis viibimisega seotud vaevuste avastamiseks, sagedusega mitte harvem kui üks kord kolme aasta jooksul, või töötaja nõudmisel kuvariga töötamisel tekkinud vaevuste korral.
(6) Kui lõike 5 punktis 1 nimetatud kontrollil selgub, et töötaja nägemisteravus on vähenenud, peab tööandja § 3 lõike 2 täitmiseks hankima arsti tõendi alusel töötajale kuvariga tööks ettenähtud prillid või muud nägemisteravust korrigeerivad abivahendid või kokkuleppel töötajaga hüvitama nende maksumuse.

Antud lähenemist arvestatakse 40 tundi nädalas töötavale töölepingulisele töötajale. Kui töötaja töötab üle 20 tunni nädalas kuvariga, kohaldub talle tervisekontroll ning silmanägemise halvenemisel hüvitatakse kuvariprillide maksumus kokkulepitud summas. Kindlat summat ei ole määruses välja toodud, summa määratakse tööandja ja töötaja kokkuleppel.

Tervitades,
Kristi Jõeorg
Riskianalüüs OÜ