Töötervishoid ja tööohutus


Küsimus: Kas tööandja saab nõuda tervisekontrolli kindla teenusepakkuja juures?16.03.2016

Kas tööandja saab nõuda tervisekontrolli kindla teenusepakkuja juures? Nt. Päästeamet ei aktsepteeri teist firmat, kes enne seda 10 aastat on päästjate tervisekontrolli teostanud. Vastuväide on selline, et ainult hanke võitja võib teostada. Samas on kaks tööandjat, teine on kiirabi. Ja nemad suunaks mind hea meelega vanasse kohta. Sealt olen ma alati saanud ühe korraga tõendi mõlemale.

Vastus: Kristi Jõeorg, Tööohutuse spetsialist, Riskianalüüs OÜ, www.riskianaluus.ee

Tere!
Vastan Teile vastavalt Töötrevishoiu ja tööohutuse seadusele. Antud seaduse alusel kohaldatakse määrust Töötajate tervisekontrolli kord (Vastu võetud 24.04.2003 nr 74).
Määrus kohustab tööandjat läbi viima tervisekontrolli töötajatele, kelle tervis on määruses toodud ohutegurite osas ohustatud.
Seadus ja määrus ei ütle, et tervisekontrolli (töötervishoiu) peab läbima kindla, tööandja poolt määratud pakkuja juures. Tähtis on see, et see läbitakse.
Tavapäraselt on see nii, et minnakse tööandja poolt määratud tervisekontrolli, kuna tööandja peab selle eest ise täies mahus maksma. Seega võib olla tööandja vastuväide seotud kuludega, kus teise teenusepakkuja juures on need kõrgemad.

Hanked on juba aga teised teemad ja siinkohal on võibolla mõned teised reeglid. Hanke võidab alati odavam. Seega võivad avalikus sektoris olla selles osas teenuste kasutamisele teised reeglid. Aga kas nende reeglite sees arvestatakse ka erisusi nt lubada Teil minna teise tervisekontrolli korraldaja juurde - seda ei oska ma kahjuks öelda.

Tervitades,
Kristi