Töötervishoid ja tööohutus


Küsimus: Kas see on mõeldav, et üks inimene on varahommikul üksi kahe töötava seadme juures, kes kutsub abi, kui midagi juhtub?07.06.2016

Tere! Tööandja soovib, et hommikul kella kuuest tuleks inimene tööle ja hakkaks opereerima korraga kahte seadet. Seadmetes kasutatakse üle 70-kraadiseid pesulahuseid, on ka rõhu all olevaid osasid ning kasutusel on ka aur. Kas see on mõeldav, et üks inimene on varahommikul üksi kahe töötava seadme juures? Kes kutsub abi, kui midagi juhtub?
Tänan!

Vastus: Kristi Jõeorg, Tööohutuse spetsialist, Riskianalüüs OÜ, www.riskianaluus.ee

Tere!
Tööandja peab olema korraldanud vastavalt Töötervishoiu ja tööohutuse seadusele töökeskkonna riskianalüüsi, mille käigus hinnatakse töökohal olevaid riske töötaja tervisele. Teie poolt teostatavat protsessi peaks seega tööandja hindama, arvestusega, kas selline üksinda töötamine võib kaasa tuua tervisekahjustusi/õnnetusi. Kui riskianalüüsi käigus leitakse, et selline töötamine võib tingida tervisekahjustuste/õnnetuse tekke, peaks tööandja rakendama meetmeid riskide maandamiseks.

Tööandja peab olema ka korraldanud esmaabi korralduse töökohal. Seega, kui midagi töökohal juhtub, peab töötajal olema võimalik koheselt abi saada - helistada 112, kohapeal on esmaabiandja, töötatakse kahekesi ja teine saab abi kutsuda, kasutatakse turvafirma kutse-häirenuppu, neid variante on mitmeid.

Loodan, et antud vastusest oli abi.

Kaunist suve,
Kristi