Töötervishoid ja tööohutus


Küsimus: Mida teha, kui tööandja kipub eirama minu kutsehaigust, kuigi oleks võimalust teisele tööle viia?20.11.2016

Olen saanud kutsehaiguse (ametlikult registreeeritud ei ole), karpaalkanali sündroom. Olen tööl tagasi olnud umbes aasta peale lapsehoolduspuhkust. Esimesed 3 nädalat peale probleemi teatamist tööandja arvestas sellega, kuid nüüd enam mitte. Andis ümber nurga mõista, et kui töö ei sobi, otsi uus koht, kuigi on osakondi, kus koormus käele oleks väiksem. Kas mul on siin mingeid õigusi või ongi nii, et annan oma tervise töökohale ja siis pean lahkuma? Probleem tekkis tasapisi ja umbes aasta peale naasmist oli probleem tugev ja käisin arsti juures, kes diagnoosis haiguse.

Vastus: Kristi Jõeorg, Tööohutuse spetsialist, Riskianalüüs OÜ, www.riskianaluus.ee

Tere!

Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse alusel on tööandja kohustatud viima töötaja töö- ja teenistussuhteid reguleerivates seadustes sätestatud korras tema nõudmisel ja arsti otsuse alusel ajutiselt või alaliselt teisele tööle või kergendama ajutiselt tema töötingimusi. Sama seaduse alusel on töötajal õigus nõuda tööandjalt arsti otsuse alusel enda üleviimist ajutiselt või alaliselt teisele tööle või oma töötingimuste ajutist kergendamist; Kui töötaja esitab tööandjale arstitõendi, mille kohaselt tehtav töö ei vasta tema terviseseisundile, ei või tööandja lubada töötajal jätkata töötamist sellel kohal. Tööandja kohustuseks on võimaluse korral pakkuda teist tööd. Kui teist tööd pakkuda ei ole, peaks tööandja töötajale töölepingu üles ütlema, näidates ülesütlemisavalduses ära töölepingu lõpetamise tegeliku põhjuse, milleks on töötaja tervislik seisund, mis ei võimalda seni tehtud tööd jätkata. Kui tööandjal tekib kahtlusi perearsti väljastatud tõendis esitatud töötaja tervisliku seisundiga seotud näidustuste osas, siis võib ta töötaja suunata tööandja kulul ja tööajast töötervishoiuarsti juurde tervisekontrolli. Töötervishoiuarst on kompetentne seostama töötaja tervislikku seisundit tema poolt tehtava tööga, andma objektiivse hinnangu töötaja tervisliku seisundi kohta, vajadusel diagnoosima kutsehaiguse, väljastama töötaja sobivuse kohta jätkata sama tööd vastava otsuse ning teha ettepanekud tööandjale. Tööandja võib võtta töölepinguülesütlemise aluseks nüüd juba töötervishoiuarsti vastava otsuse.

Töötaja ei pea kindlasti ise kirjutama avaldust tervislikel põhjustel töölepingu ülesütlemiseks, aga võib seda soovi korral teha.

Vastuse koostas Priit Siitan.