Töötervishoid ja tööohutus


Küsimus: Kas tööl toimunud jala väänamine on tööõnnetus või võib tööandja tõesti selle minu "lõunapausile" vormistada?07.02.2014

Töö tegemine oli pooleli ja õigel ajal lõunale minna ei saanud. Väljusin oma kabinetist poole ühe paiku. Soovisin minna oma otsese ülemuse juurde. Libastusin trepil. Suutes ennast püsti ajada, suundusin puhkeruumi, kus oli kolm töökaaslast. Üks nendest andis mulle sügavkülmast külmunud jäätisepaki. Panin selle jalale. Lootes, et valu annab järele suundusin oma tööruumi. Veidi hiljem, kella ühe paiku käisin oma ülemust otsimas. Mõne tunni möödudes mõistsin, et asi läheb hullemaks. Otsesele juhile koheselt teatada ei saanud, kuna tema tööruum oli kinni ja sekretär selgitas, et teda ei tohi segada, teeb tööd. Teatasin siis kui selgus, et ilma esmaabisse pöördumiseta valu ei möödu. Kiirabi viis mind teise tasandi esmaabisse ja seal paigaldati jalale kips. Tegemist on rebenditega.
Kaastöötajate esitatud seletustes on kellaajad ebamäärased ja vastukäivad. Üks nendest väidab, et kell oli 12.25 ja teine, et 12.30 ning kolmas 12.15 paiku. Tema kella ei vaadanud, aga umbes sel kella ajal nad söövat. Tavapäraselt, kui teistega väljas söömas käime, on nad kaugelt peale lõunat veel puhketoas, seega ei usu ma seletuste kellaaegasid. Majast ma lõuna ajal ei väljunud (kell 12.00-12.30) viibisin kolmanda töökaaslasega juteldes puhkeruumis seni kui jalal külma hoidsin.
Nüüd väidab tööandja, et tegemist oli lõuna vaheajaga ja vormistas akti ja tunnistas juhtumi mitte tööõnnetuseks.
Kuidas käituda ja kui tõeselt saab võtta ebamääraseid kellaaegu? Kas on mõtet pöörduda tööinspektsiooni poole avaldusega, et vaidlustada ostus?

Vastus: Kristi Jõeorg, Tööohutuse spetsialist, Riskianalüüs OÜ, www.riskianaluus.ee

Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse § 22 alusel on tööõnnetus töötaja tervisekahjustus, mis juhtus tööandja antud tööülesannet täites või muul tema loal tehtaval tööl, tööaja hulka arvestataval vaheajal või muul tööandja huvides tegutsemise ajal.
Teie selgituse kohaselt oli Teil töö ajal vaja minna oma otsese ülemuse juurde ja libastusite trepil, mille tagajärjel saite vigastada. Selle selgituse alusel võime väita, et tegemist on tööõnnetusega, sest see juhtus tööajal ja oli seotud töökohustuste täitmisega. Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse § 24 lg (1) alusel selgitab tööõnnetuse asjaolud ja põhjused uurimine, mille viib läbi tööandja ning milles hääleõigusega peab osalema töökeskkonnavolinik. Tööõnnetuse asjaolude ja põhjuste väljaselgitamiseks tööandja selgitab välja, kas õnnetusjuhtum oli põhjuslikus seoses töötaja töö või töökeskkonnaga.
Teie kirjast selgub, et tööandja ei tunnistanud Teiega juhtunut tööõnnetuseks ja vormistas selle kohta akti. Õnnetusjuhtumi asjaolude uurimisel ja tunnistajate hilisemal küsitlemistel on tihti nii, et tunnistajate poolt pakutakse toimumise aja kohta erinevaid aegu. Teiega toimunu puhul on oluline fakt, et see juhtus trepil otsese ülemuse juurde minnes, mitte tunnistajate poolt pakutud erinevaid võimalikke tööõnnetuse toimumisaegu.
Soovitan Teil pöörduda Tööinspektsiooni poole, sest töötervishoiu ja tööohutuse seaduse § 26 alusel on Tööinspektsioon kohustatud teostama järelevalvet tööõnnetuste uurimise üle.

Vastuse koostas Hr Priit Siitan.