Ventilatsioon ja jahutus


Küsimus: Miks ei toimi alumiste korterite ventilatsioon pärast seda kui 5. korrus ehitas omale ventilatsiooni?18.06.2014

Elame 35 a. vanas 5-korruselises majas. 5. korruse elanik paigaldas ventilatsooni, mille tagajärjel alumiste korterite ventilatsioon ei toimi. Enne seda oli normaalne. Tõmme nõrk või puudub, puhub ka allapoole kööki sisse ülemised lõhnad. Teeb tugevat häirivat müra. Millist ventilatsiooni võib paigaldada ja kas on vajalik ka naabrite nõusolek?

Vastus: Martin Viisileht, jahutussüsteemide müügijuht, City Kliima OÜ, www.citykliima.ee

Kirjeldatud probleem on nii tehniline, kui juriidiline.

"Paigaldas ventilatsiooni" ei anna tehtud ümberehituse kohta just väga täpset infot, kuid võib eeldada, et paigaldati seinaventilaator või köögikubu. Viimase töötamise ajal on loomulik ventilatsioon häiritud, ning tulemus just selline nagu kirjeldatud.


1. Ventilaatori saab paigaldada ainult siis, kui antud ventilatsioonilõõr otse õue läheb. Kui ventilatsioonilõõrid on ühised, ei tohi ventilaatorit kasutada.

2. Ventilatsioonisüsteem, nagu ka teised tehnosüsteemid, kuulub kõikidele korteriomanikele, ning seda ei tohi omavoliliselt muuta/ümber ehitada.

Martin Viisileht
City Kliima OÜ