Ventilatsioon ja jahutus


Küsimus: Kas on olemas mingisugune valem, mille abil saab arvestada kortermajas jahutuse kulu?03.04.2014

Kas on olemas mingisugune valem, mille abil saab arvestada kortermajas jahutuse kulu? Majal on üldine jahutussüsteem ning millel on ainult elektrikulu mõõtja, mille alusel jagatakse kulu tarbijate vahel laiali.
Ausama tulemuse saamiseks paigaldati korteritesse mõõtjad, mis arvestavad läbi käinud jahutusvedeliku hulka. Kuna korterisisene arvestus toimub kuupmeetrites ja jahutussüsteemi kulu arvestus toimub kilovattides, siis kas on mingi valem, mille abil saaks teisendada? Kui mitu kilovatti kulub ühe kuupmeetri jahutusvedeliku tarbimiseks korteris vms?

Vastus: Martin Viisileht, jahutussüsteemide müügijuht, City Kliima OÜ, www.citykliima.ee

Tere

Et tarbitud jahutusenergiat mõõta, tuleks tavaliste veearvestite asemel paigaldada soojusenergia arvestid (igale tarbijale ning lisaks üldmõõtja). Soojusenergia arvesti mõõdab lisaks veevooluhulgale ka temperatuure, ning esitab tulemuseks reaalse tarbitud soojus/jahutusenergia (kWh).

Kui vooluhulk ja temperatuurid on teada, saame välja arvutada jahutusvõimsuse/energia.

Näiteks:

Vooluhulk: 1m3/h
Jahutussüsteemi temperatuurigraafik: 7/12C
Töö aeg: 1h

Jahutusvõimsus: 1m3/h x 5C x 1,163 = 5,8kW
Jahutusenergia: 1h x 5,8kW = 5,8kWh

Kuna jahutusenergia (kWh) tootmiseks kulutatud elektrienergia (kWh) sõltub jahutusüsteemi efektiivsusest, ning viimane ei ole konstantne suurus (sõltub välistemperatuurist, süsteemi kadudest jne), on seda väga keeruline/võimatu välja arvutada.

Kokkuvõtvalt: kulu saab adekvaatselt jagada ikkagi ainult reaalsete mõõtmistulemuste abil.

Martin Viisileht
City Kliima OÜ