Lilled, põõsad, puud


Küsimus: Kas multš, näiteks muruniide aitab, et vaarikate vahel ei leviks paiselehed?25.02.2015

Uus aed, teist aastat hakkan toimetama. Eelmisest omanikust on aias vaarikad, kannavad hästi, aga häirib, et vaarikate vahel kasvavad paiselehed. Olen vaarikate vahet rohinud, aga ikka ilmuvad paiselehed uuesti. Kas multš, näiteks muruniide aitab või on muud võimalust või pean kõik vaarikad välja juurima, maa läbi kaevama ja uuesti ridades istustama? Aastaid tagasi eelmises elupaigas tegin nii, et kõik vaarikad välja, maa umbrohust puhtaks ja istutasin vaarikad. Aga seal oli palju kõiksugu umbrohtu.

Vastus: Piret Pihtjõe, aednik, aiakujundaja, koolitaja, Sinu Aednik OÜ, www.kalmukujundus.eu, www.õunapuu.eu

Kui multšikiht on paks (vajunud kihina 10 cm), siis ei tohiks tulla. Pange esialgu paks kiht puulehti või saepuru kui maa sulanud on. Kui tuleb muruniide siis seda lisaks. Muruniide segage saepuruga läbi.
Selle tüütu tegelase võib ka ära süüa. Paiseleht on vaese mehe spargel. Noori lehti süüakse mais ja juunis nagu kapsast või spinatit. Ka õitsevad varred kõlbavad toorelt süüa. Paiseleherullide valmistamiseks keeratakse soolvees keedetud lehtedesse lusikatäis hakklihatäidist. Purustatud õisi on kasutatud ka naha seisundi parandamiseks.