Lilled, põõsad, puud


Küsimus: Kui tihedalt võiks istutada vabakujulist hekki, et see tulevikus ka piirdena toimiks?08.05.2015

Tere,
Plaan on rajada vabakujuline hekk, mis ühtlasi täidaks aiapiirde ülesannet, st kasvaks siiski nii tihe, et mõistlikul inimesel ei tekiks mõtet sealt läbi tulla ning ka mittemõistlikule oleks see ebamugav. Keskmise kõrgusega 1,5m või pisut kõrgem (kuni 2m), võib-olla eri liikide kombinatsioon (võib-olla thunbergi kukerpuu, läikiv tuhkpuu, kontpuud, tuhkurenelas jm).
Küsimus:
1) Kui tihedalt võiks siis istutada (nt eelpoolmainitud) taimi, et võrad piisavalt läbi kasvaks (3-4 taime, kontpuudel 2-3 jm on pügatava heki normina liig tihe)?
2) Tagasilõikus pärast pungade puhkemist vist ei aita võra tihendada (uute kasvude läbi) ja tuleb oodata järgmist kevadet?
3) Kas on olemas veel põõsasmarana sorte, mis võivad kasvada 1,5 m kõrguseks (väidetavalt Sanved on)?
Tänud ette!

Vastus: Piret Pihtjõe, aednik, aiakujundaja, koolitaja, Sinu Aednik OÜ, www.kalmukujundus.eu, www.õunapuu.eu

Ma ei saa täpselt aru, kas tahate vabakujulist või pöetavat hekki.

1) Vabakujulise puhul 1 m tagant.
2) Kui tahate tihedat ja kitsamat hekki, siis peate pöetava heki kasuks otsustama. Selleks soovitan nimetet taimedest vaid tuhkpuud. Meetrile istutada 3 taime.
Istutusauku panna head mulda (n. Biolan must muld) või komposti. Kohe peale istutamist on soovitav 10–15 cm kõrguselt maapinnast tagasi lõigata, siis haruneb taim hästi maapinna lähedalt. Järgmisel aastal lõigata maapinnast 30-35 cm kõrguselt tagasi. Järgmise aasta augustis väetada sügisväetisega.
3) Põõsasmaranaga ei saa ilusat kõrget ja tihedat hekki, sest põõsa hooldamiseks on vaja vanemaid oksi regulaarselt välja lõigata, aga siis on tulemus üsna hõre, sest uusi oksi ta erilise kiirusega ei kasvata. Pigem siis tuhkurenelas `Grefsheim`. Tema vanu oksi on ka vaja hooldamiseks maapinnani tagasi lõigata, aga vabakujuliseks hekiks sobib suurepäraselt.