Lilled, põõsad, puud


Küsimus: Kahjustused vaarikapõõsas29.07.2011

Minu vaarikapõõsas on mingi kahjur - varred koorduvad, marjad olid väikesed ja kuivanud.
Nii juba teine aasta.
Kas peale vanade varte lõikamist ja põletamist peaks uued, tuleva aasta viljakandvad varred, lehed ja mulla mingi vahendiga pritsima või tuleb kõne alla ainult terve vaarikaistanduse üleskaevamine ja uute istikutega uue istanduse rajamine?
Kui kaugele kahjurid võivad levida - teises aia ääres olev peenar tundub olevat kahjustamata - igaks juhuks peaks ka seda töötlema mingi keemiaga.
Olen kuulnud, et vasksulfaadi lahus on üpris laia kahjuritevastase spektriga. Kui jah, siis millises kontsentratsioonis ja milliste intervallidega tuleks istandust töödelda? Soovitage palun mingit sobivat vahendit.
Ja veel - olete mitmes oma vastuses maininud, et saate tulla ka kohapeale nõu andma. Kui palju selline konsultatsioon maksta võiks?

Vastus: Piret Pihtjõe, aednik, aiakujundaja, koolitaja, Sinu Aednik OÜ, www.kalmukujundus.eu, www.õunapuu.eu

Aga millised on lehed?

Võimalik, et tegemist on mingi laiksusega.
Varred tuleb sügisel maapinnani ära lõigata, sodi kokku korjata ja kõik ära põletada. Maapind pritsida 1% vaskvitrioli lahusega. Kevadel pritsida noori varsi sama lahusega. Nädal enne õitsemist pritsida vaarikad 0,06% Topas 100 EC lahusega.

Või vaarikamardikas?
Kahjustatud marjad muutuvad ebakorrapärasteks, osa seemneid kuivab.
Tõrje: Sügisel tuleb vaarika reavahed harida, et hävitada talvituvaid tõuke ja mardikaid. Peenar tuleb umbrohupuhtana hoida, et valmikud seal toituda ei saaks.

www.õunapuu.eu/teenused