Lilled, põõsad, puud


Küsimus: Kas on võimalik kujundada vanast õunapuu kännust tärganud võrsest õunapuu ja kas see vilju ka kannab?29.10.2015

Tere!
Kunagi aastaid-aastaid tagasi (oma kümme aastat kindlasti kui mitte rohkem), sai maha võetud üks õunapuu. Kännu ümber lasime kasvada rohul ja sipelgadki tegid sinna oma elamise, seega jätsime selle rahus sinna püsima. Sel aastal sipelgaid näha polnud ning sai see mättamoodustis kõrvaldatud, sain ka kännu maapealse osa labidaga lahti löödud ja pinna tasandada, küll aga on juurtest puu ajanud välja ühe võsu. Täiskasvanud inimesele põlvepikkune praeguseks, nii ta seal võsa sees kasvas omaette ja kuna eelmine sama sorti õunapuu sai tormis eelmisel aastal kannatada ja sai maha võetud, siis tahaks selle täitsa alles jätta. Nagu mainitud, ei ole üle kümne aasta ühtki puud/vilja selle koha peal kasvanud, ainult too känd vananes. Nüüd aga küsimus - ma lugesin, et õunapuid poogitakse üsna noorelt ja samuti peaks kärpima (põhioksad jne). Järgmisel kevadel on plaanis kutsuda professionaalid teisi puid lõikama, seega laseksin selle ka üle vaadata, aga seda juhul, kui sel on mõtet. Kas on? Kas sellest õunapuust saab asja? Mida siis nüüd ikkagi tegema peaks temaga, et ta ükspäev ikka vilju ka kannaks ja annaks?
Tänud ette!

Vastus: Piret Pihtjõe, aednik, aiakujundaja, koolitaja, Sinu Aednik OÜ, www.kalmukujundus.eu, www.õunapuu.eu

Põhimõtteliselt on, aga praegu vastu sügist ei saa küll midagi teha. Küsige kevadel puid lõikama tulevate spetsialistide käest, neile avaneb pilt sellest kasvust ja see oleks väike test kah neile, sest puude lõikajad peaksid teadma midagi ka puude hingeelust ;)