Lilled, põõsad, puud


Küsimus: Kuidas oskuslikult kasutada ära tohutul hulgal niidetud muru?31.01.2016

Tere
Olen eelnevatel aastatel niidetud muru laotanud viirpuuheki alla multšiks. Eelnevalt laotanud alla ajalehti ja siis muru. Siis jälle tärganud umbrohule mürki ja siis muru paksult. Nüüd olen suurema osa niidetud murust sättinud aia tahakülje mändide alla. Paraku tulevad sinna alla kohe mutid ja sealt ei ole palju maad muruplatsini. Minu "muruplats" on suht umbrohune, ma ei näe vaeva eriti selle sorkimisele ja mürgitamisele, naabrinaine ütleb ikka, et mis sa näed vaeva, ilus kollane lill ju. Kuidas siis ikka oskuslikult kogu materjal ära kasutada? Minu territoorium on suhteliselt suur.
Ette tänades

Vastus: Piret Pihtjõe, aednik, aiakujundaja, koolitaja, Sinu Aednik OÜ, www.kalmukujundus.eu, www.õunapuu.eu

Tere!

Aga miks mürki kasutate, kui muruniidet jagub?

Kui muru pidevalt heki alla multšiks kasutada, siis peaks puuduma vajadus mürgitada. Ärge oodake umbrohu tärkamist, pigem lämmatage see enne ära, siis puudub vajadus mürgitada. Multšikiht peab paks olema, põõsaste all näiteks 7 cm, muidu see umbrohutõrjujana ei tööta. Liiga paksuks ei maksa ka muidugi ajada.

Muruniidet saab kompostimisel vahekihina kasutada, püsikute peenras (eriti kõrgete püsikute peenras) multšina, samuti vaarikate või marjapõõsaste alla laotada. Või kasvatage kartulit permakultuuri meetodil http://õunapuu.eu/kartuli-kasvatamine-tehnikata