Lilled, põõsad, puud


Küsimus: Visteeria talveks katmine21.10.2011

Kuidas katta talveks visteeriat? Pidavat olema teine väga külmaõrn. Kasvab mul esimest aastat ja ilusti ronis umbes paar meetrit mööda abiredelit üles. Kas ma pean ta nüüd redeli küljest lahti harutama, siis ilmselt lõhun paljud vääned ära. Või saab ka teisiti katta. Tahaks ikka, et ta uuel kevadel edasi kasvaks. Hästi kihvt ronija, loodan ka õisi näha.
Tänan vastamast!

Vastus: Piret Pihtjõe, aednik, aiakujundaja, koolitaja, Sinu Aednik OÜ, www.kalmukujundus.eu, www.õunapuu.eu

Visteeria on meil valdavalt üheaastane taim.

Lahti peate kindlasti harutama, kui koos abiredeliga ei saa maha painutada. Eriti mugav ongi koos võrega maha painutada, siis ei lõhu vääte. Katke nagu roose. PS! Mitte otse vastu maapinda, pange näiteks kuuseoksad alla. Ja vaadake, et selles kohas maapinnal lohku ei ole, kuhu vesi võiks koguneda. Erilist lootust igatahes ei anna. Aga võib õnnestuda, sest talvitumine oleneb ikkagi talve ilmastikust ja sellele vastavast katmisest. Kahju võib teha liigne niiskus, seisev vesi, umbne olek.

Kasvukoht peab olema valdavate tuulte eest varjatud, siis õnnestub ehk ka õisi näha.

Ahjaa, minu teada kasvab üks isend Tallinna Loomaaias troopikamaja seinal. Kui ta alles on, siis peaks olema juba üsna suur taim. Uurige, kuidas ta neil talvitub. Kasvukoht on taimele igatahes väga meelepärane.