Lilled, põõsad, puud


Küsimus: Mida teha, et ploomi viljad ei kukuks enne valmimist maha?24.01.2012

Tere!
Minu ploomipuu õitseb normaalselt, vilju loob vähe ja mingi aja pärast kukuvad maha. Need, mis suuremaks kasvavad, kattuvad mingi aja pärast vaigu pisaratega. Nii, et saan ainult mõne ilusa ploomi. See puu oli aias enne, on vast 6-7 aastane ja ei tea täpselt mis sort on, aga tundub emma leperman või viktoria. Puu ise on ilus ja umbes 3 meetri kõrgune. Olen kasutanud pritsimiseks aianduspoodides soovitatut kuid tulemusteta. Kasutasin ühel aastal Topas 100EC ja teisel aastal Fastac50. Tegin lahuse nii nagu õpetuse peal oli ja pritsisin siis, kui pungad hakkasid natukene avanema. Just nii nagu õpetati, aga tulemust ei ole. Palun aidake! Võib-olla oskate aidata ka mingi nipiga - puu õitseb väga rikkalikult kuid saak on, kaasa arvatud nendega mis maha kukuvad, küllaltki väike.

Vastus: Piret Pihtjõe, aednik, aiakujundaja, koolitaja, Sinu Aednik OÜ, www.kalmukujundus.eu, www.õunapuu.eu

Factac50 on kahjurile sobiv. Aga pritsida tuleb 3 korda: kevadel enne pungade puhkemist ja kevadel peale õitsemist, aga enne kroonlehtede langemist. Ja 3. kord sügisel peale saagikoristust karbamiidi (400g/ 10 l) vesilahusega. Seda protseduuri võib teostada ka varakevadel enne pungade puhkemist.

Kirjelduse järgi on tegemist ploomimähkuriga. Aga ka ploomivaablane kahjustab niimoodi vilja, kuid tema kahjustab ka õisi, mille tagajärjel õied varisevad. Kui õisi on palju, aga vilju vähe, siis võib tegu olla ka ploomivaablasega.

Mahe tõrje:
Ploomivaablane õnnestub kevadel varahommikul puult maha raputada. Laotage puu alla kate ja hävitage röövikud lõkkes.
Kahjustatud ploomid korjake kohe kokku ja hävitage lõkkes, sest nad väljuvad maha kukkudes viljast ja lähevad talvituma.
Puud tuleb puhastada korbast, et vähendada ebaröövikute talvitumisvõimalusi.
Püünisvööde paigaldamine tüvedele annab ka tulemusi, et kinni püüda talvituma minevad röövikud.
Sügisel kobestada puude võraalust, et hävitada talvituma läinud ebaröövikud. Kusjuures osa vastseist jääb mulda 2-3 aastaks, kindlustades nii soo kestvuse.