Lilled, põõsad, puud


Küsimus: Mida peaks viljapuuaia rajamisel puude-põõsaste omavahelise asukoha ja ilmakaarte osas jälgima?27.03.2012

Plaan on rajada täiesti uus viljapuuaed koos põõsastega, majast eemale vabale alale, kus on 75% päevase päikese ligipääsust. Plaanis istutada 5 õunapuud, üks varane nt. Valge Klaar, siis kindlasti sibulõun, Kuldrenett ja paar mahlaõuna. Kümmekond sõstrapõõsast - must, punane ja valge, mõned tikrid umbes 5 põõsast ja vaarikad. Kas peaksin vaatama kuidas miski ilmakaarte suunas asetseb ja millised põõsad millisesse asokohta paremini sobiksid?

Vastus: Piret Pihtjõe, aednik, aiakujundaja, koolitaja, Sinu Aednik OÜ, www.kalmukujundus.eu, www.õunapuu.eu

Jah.

Mõistlik on alustada aia planeerimisest ja kujundamisest, kus võetakse arvesse kõiki muid soove ja vajadusi, mitte ei mõelda ainult viljapuude ja marjapõõsaste peale. Aeda kujundades saab viljapuid ja marjapõõsaid, isegi vaarikaid väga edukalt kujunduses ära kasutada. Õigesti lõigatud ja hooldatud viljapuud on omaette väärtus. Viljapuud ritta ja marjapõõsad vahele nagu vanasti istutati, tänapäeval enam ei maksa. Tavaliselt tehaksegi viga sellega, et aeda rajatakse jupi kaupa, nägemata tervikut. Viljapuud istutatakse ära ja siis hakatakse iluaeda rajama. Pole harv juhus, kui alguses ei soovitagi iluaeda rajada, aga juba järgmisel või ülejärgmisel aastal see soov tekib :) Kui aiaplaani enne rajamist ei ole, siis on üsna tõenäoline, et esimese valitud istutuskohaga ei olda rahul ja ümberistutamisega viiakse puud stressi.

Veel võiks arvestada, et õunapuud ei talu kõrget põhjavett ja ei taha kasvada veesoonte peal. Ka ei tohiks viljapuid lohku istutada, sest seisev vesi teeb puudele liiga. Päikese liikumisega peab ka arvestama - puud ei tohi kõrgeks kasvades põõsaid päikese eest varjata.

Kui ise ei tule lahenduste peale, siis tasub käia mõnel koolitusel, kutsuda aiakujundaja aeda nõu andma või tellida aiaplaan. Plaanin loengut aprillis või mai kuus Tallinnas ja Tartus. Täpsema info leiab siit http://www.virkus.com/aiandus/koolitus-2/

Piret