Lilled, põõsad, puud


Küsimus: Mis kahjurid võiksid olla mustjaspruunid liigendatud kehaga ussikesed ja kuidas neist lahti saada?24.05.2012

Tere! Mul selline mure, et avastasin täna kasvuhoones mingid kahjurid. On sellised mustjaspruunid üpris kõva justkui liigendatud kestaga ussid. Jalgu on all nagu "sajajalgsel", mõni neist sibas ringi, aga enamus olid ennast nagu rõngasse kerinud. Võib-olla on neid juba ammu seal, aga täna lihtsalt läksin prillidega kasvuhoonesse ja nii ma nad ledsingi. Kes nad võivad olla, mida nad tomatile-kurgile võivad teha ja lõpuks - kuidas neist lahti saada? Kõik need isendid, mis täna leidsin, lihtsalt korjasin kokku ja sõna otseses tähenduses panin kahe kivi vahele ja tapsin ära. Mingit mürki ei taha kasvuhoonesse panna, edaspidi korjan loomulikult kõik, mis silma jäävad, kokku, aga küsimuste küsimus on selline, et kas nad elutsevad mullas ja kui mullas, siis kuidas edasi toimida, et mingitki saaki saaks.
Vastust ootama jäädes ja tänades murelik hobiaednik.

Vastus: Piret Pihtjõe, aednik, aiakujundaja, koolitaja, Sinu Aednik OÜ, www.kalmukujundus.eu, www.õunapuu.eu

Tere!

Kui nad puudutusel kerra tõmbuvad ja eritavad vedelikku, mis jätab nahale pruunid laigud, siis on need tuhatjalad.

Tuhatjalad elavad aiamullas, kõdus, multšis. Toituvad kõdunenud taimsest ainest.

Kuna ta ei ole putukas, siis ei saa kasutada tavalisi insektitsiide, need lihtsalt ei toimi. Tuleb teha mehhaanilist tõrjet - katki litsuda.
Ja eemaldada kõik kõdunenud multšid. Koristada kõdunevad taimejäänused. Taimi kasta varahommikul, et taimik päeva jooksul saaks kuivaks. Liigirohkes kohas olla multšidega tagasihoidlik või üldse mitte kasutada nende arenguks soodsail aastail. Vihmane kevad soodustab nende arengut.