Lilled, põõsad, puud


Küsimus: Mis need kõvakestalised ussikesed on ja kuidas neist lahti saada?29.09.2012

Tere!
Meil selline mure,et maja ümbrus täis väikseid musti või tumepruune 2-3 cm pikkusi ussikesi, nii kui mulda pealt lillepeenralt tõstad, on terve hunnik. Sellised kõvad tunduvad. Suvel neid ei ole ja talvel ka mitte, just praegu. Ronivad mööda seinu ja tungivad ka tuppa. Eriti niiskematesse kohtadesse. Oleme proovinud neid hävitada igasuguste vahenditega, aga tulutult. Minia valas eile pudeli äädikat, see tappis. Neid on lausa kühvlitäite kaupa nagu tuleks koguaeg juurde kusagilt. Äkki on kokkupuudet olnud, millega neid ometi hävitada. Väikesed lapsed ka majas.
Ette tänades

Vastus: Piret Pihtjõe, aednik, aiakujundaja, koolitaja, Sinu Aednik OÜ, www.kalmukujundus.eu, www.õunapuu.eu

Tuhatjalad ei ole putukad ja seetõttu ei ole mõistlik kasutada insektitsiide (putukamürki), sest need nagunii ei toimi.

Tuhatjalgade arengut soodustab niiske ilmastiik, eriti kevadel.

Tuhatjalagadest aitab vabaneda ainult nende järjekindel ärakorjamine. Üksikuid tuhatjalgu aitab kokku meelitada tühjaks õõnestatud kartul. Pange see õhtul peenrasse ja hommikul korjake ning hävitage kogu kupatus.

Ennetav tegevus on pidev taimejäänuste ära korjamine. Kui taimi on vajadus kasta, siis teha seda varahommikul, mitte õhtul, et taime lehestik saaks võimlaikult kiiresti kuivada. Liigniiskel aastal vältida multši. Kõdunenud multšid asendada värskega.