Lilled, põõsad, puud


Küsimus: Mida võiks istutada, kui sooviks kalmuplatsi piirata kuni poole meetri kõrguse hekiga?06.12.2012

Tere!
Sooviksime kalmuplatsi piirata madala maksimaalselt põlvekõrguse hekiga. Pinnas kuiv ja liivane, koht poolvarjus, platsi on võimalik hooldamas käia harva. Mida võiks selliseks hekiks kasutada?
Tänan

Vastus: Piret Pihtjõe, aednik, aiakujundaja, koolitaja, Sinu Aednik OÜ, www.kalmukujundus.eu, www.õunapuu.eu

Tere!

Taimede valikul peaks pöörama tähelepanu ka sellele, kas poolvari on lehtpuude või okaspuude oma ja mitu tundi ning milline päike platsile paistab.

Puittaimedest soovitan Jaapani enela kompaktsemat sorti nn "Little Princess", õitseb poolvarjus vähem, aga roheline on ikka ja heki mulje on saavutatud. Võib proovida ka madalate ja ümarate elupuu vormidega, aga nemad vajavad lume tõttu talveks kinni sidumist. Istutuskoha pinnast on soovitav parandada.

Valik on suurem püsikute seas, aga sel juhul on mõistlik heki ala ära piirata. Kuigi näiteks hostaga ei ole see vajalik. Hosta ei ole muidugi parim valik, kuna tärkab üsna hilja ja esimeste külmadega jääb näotu ja vajab ära koristamist.

Olen koostatud e-kursuse, kus saab kalmu haljastamise ja kujundamise küsimustes palju hüva nõu. Kujundan ja haljastan ka ise hauaplatse või annan koos joonisega rajamisõpetuse kaasa.
Kursus asub siin http://www.kalmukujundus.eu/e-kursus/