TV, audio/video, fototehnika


Küsimus: Kas kahte digiboksi ühendades näen ETV-d HD-na?11.07.2014

Tere. Sooviks näha ETV-d HD-na. Selleks peab olema siis DVB-T2 digiboks. Kuna olen Elioni klient ja Elion seda kanalit ei edasta (starmanil on see põhikanalina olemas), siis kas ma saan ETV-d näha HD-s Elioni digiboksi (motorola 1003) ja DVB-T2 boksi omavahel HDMI-ga ühendades? Kui palju kvaliteetsem see pilt siis oleks tavalisest SD pildist?

Vastus: Heigo-Aulemb Ensling, tehnikaekspert, Telia Eesti AS, https://pood.telia.ee

Alustan oma vastust ühe väärarvamuse ümberlükkamisega. ETV ei väljasta oma telepilti HD resolutsiooniga. Nii Starman kui ka Levira võtavad vastu algse ETV SD signaali ja skaleerivad selle ise üles 720 peale.
Kui kasutada FullHD telerit, siis ka selline teler suudab siseneva signaali ise üles skaleerida 1080 peale. Tulemus sõltub 100% teleri videoprotsessori ja pildimootori tarkvara võimekusest ehk eelis on tippklassi mudelitel.
Kui kasutuses on Elioni Motorola digiboks ja see on ühendatud teleriga HDMI kaabli abil, siis jõuab ka Elioni kliendil teleri ekraanile 1080 resolutsiooniga telepilt. Motorola digiboks võtab vastu SD signaali ning väljastab selle 1080 resolutsiooniga telerile ehk töötleb samamoodi saabuvat signaali nagu Starman või Levira oma väljastuskeskuses.
Kahte digiboksi omavahel ühendada ei saa, sest digibokside HDMI liidesed on vaid väljundid - neist saab edastada signaali vaid telerisse.