TV, audio/video, fototehnika


Küsimus: Kas on mõtet osta 4k televiisorit, kui HD pilte edastatakse vähe ja enamus on SD?11.07.2014

Kas on mõtet osta 4k televiisorit, kui HD pilte edastatakse vähe ja enamus on SD? Kas 4k vaadates on full hd pilt parem või oodata kui nende hind alaneb? Aitäh vastuse eest.

Vastus: Heigo-Aulemb Ensling, tehnikaekspert, Telia Eesti AS, https://pood.telia.ee

Teleri tootjad käivad ikka eespool telekanalite tehnilisest võimekusest.
KUi telekanalite poolt väljastatav telepilt on valdavalt SD (720x576) resolutsiooniga, siis telerite tootjad pakuvad valdavalt FullHD (1920x1080) ekraaniga telereid. Ning alates eelmisest aastast on suurematel teleritootjatel valikus ka UHD (3640x2160) resolutsiooniga telerid.
Suute ekraanide tootmisel on UHD kasutusele võtmine sunnitud tegevus, sest üks füüsiline piksel muutub silmaga nähtavaks juba üle 60-tollisel ekraanil.
Seega enamus uuemaid ülisuure ekraaniga telereid ongi UHD ekraanid.
HD (1280x720) ja FullHD (1920x1080) telepilti suudavad UHD ekraanid väga hästi ülesskaleerida. SD telekanalite osas sõltub telerite võimekus algmaterjalist. Nii võinöelda, et ETV pilt on UHD ekraanil päris hea kvaliteediga, aga näiteks Viasat telekanalite pilt jääb ETV pildile alla.
Soovitan UHD telerit neile, kes olemas 4K võimekusega videokaamera ja/või nutitelefon. Nende seadmetega üles võetud koduvideod ja fotod on väga detailsed suurel ekraanil.
Kui aga plaanis vaid telekanaleid vaadata, siis võiks veidi oodata ja teha valik FullHD telerite hulgast.