TV, audio/video, fototehnika


Küsimus: Miks on Elioni kanalite bitrate nii madal?29.09.2014

Ajaloo vältel on seda vähendatud korduvalt, ka mürafiltrid on liiga tugevalt peale keeratud (inimeste kätel karvu enam suurt näha näiteks pole, võrreldes aastaga 2008 kui pilt oli palju naturaalsem).
Hetkel Eesti kanalitel ~3500kbps pole selgelt piisav (eriti MPEG2) puhul. Live ülekandeid on ka jube vaadata, sest nii madal bitrate põhjustab ruutude teket ekraanile. ~6000kbps oleks juba enam-vähem.
Samuti, miks kasutatakse pakkimisel CBRi mitte VBRi?
Seadmed: Samsung D6000 ning Motorola VIP 1003.

Vastus: Heigo-Aulemb Ensling, tehnikaekspert, Telia Eesti AS, https://pood.telia.ee

Hea küsija,
Elion kasutab oma nutiTV edastamisel just seda bitrate, mida telejaamad väljastavad. Elion ei sekku pildikvaliteeti, vaid edastab telekanalite valmistoodangut.
Seega ei pea paika ka väide, et oleme mürafiltri liiga peale keeranud ja nüüd ei erista enam isegi käekarvu suurel ekraanil.

Elion poolt edastatavad Eesti kanalite striimid on 4-5 Mbit/s, HD-kanalid aga 7 Mbit/s. Ülejäänud SD kanalid on 3-4 Mbit/s striimiga.

Antud näite puhul tundub, et Samsungi teleri pildiparandus on liiga aktiivseks keeratud ning pilt liiga digitaalseks seetõttu muutnud.

Palun kontrollige üle oma teleri pildiparanduse seaded.
Mis puutub aga CBR ja VBR pakkimisse, siis meie võrgus ei loo VBR mitte mingeid eeliseid CBR ees. Kõik meie telekanalid on otsestriim Elioni serverist kliendi digiboksi ning üheaegselt toimib vaid ühe telekanali edastus. Kui vaataja teeb puldilt nutiTV kanali vahetuse, alles siis hakkab teise, järgmise kanali, striim serverist digiboksi suunas liikuma. VBR ehk siis muutuva bitratega striiminime on oluline mitme telekanali samaaegsel edastamisel ning seetõttu on selline pakkimine kasutusel eelkõige DVB-S, DVB-T ja DVB-C operaatoritel. Seal on tegemist tehnilise mahupiiranguga ühe MUXi ulatuses ning seetõttu mahub rohkem erineva bitratega kanaleid sel viisil ära. VBR puhul toimub bitrate varieerumine teiste, hetkel staatilisemat pilti näitavate, kanalite arvelt.