TV, audio/video, fototehnika


Küsimus: 3D prillid27.10.2011

Turul pakutakse erineval tehnoloogial põhinevaid 3D telereid. 3D pildi vaatamiseks tuleb soetada ka vastavad prillid. Miks 3D prillide hinnad nii erinevad on ja kas kallimad prillid tagavad parema elamuse? Kas iga teleri tootja puhul peab kasutama just vastava tootja prille?

Vastus: Heigo-Aulemb Ensling, tehnikaekspert, Telia Eesti AS, https://pood.telia.ee

Tänasel päeval on tõesti nii, et suurel teleri ekraanil 3D videoid nautida, peab ette ikka panema 3D prillid.
Tootjad on sel aastal läinud kahte eri teed ehk jätkanud aktiivprillidega (Philipsi kallimad mudelid, Samsung ja Sony) kui võtnud kasutusele passiivprillid (LG ja Philips 7xxx seeria). Sarnaselt teleritega, kasutavad ka 3D kinod erinevaid prillitüüpe. Nii on Solarise kinos kasutusel passiivprillid ja Cola Plazas aktiivprillid.
Mis on nende vahe?
Passiivprillid on odavamad, kergemad ja mugavamad, kuna puudub aku ja vastuvõtja. Ainult, et 3D on saadud poole resolutsiooni abil ehk kumbki silm saab vaid 540 rida erinevalt aktiivprillidest, kus kumbki silm näeb 1080 rida.
Aktiivprillid on kallimad, vaatamisel peab kindlasti istuma sirgelt, muidu võivad värvid paigast minna ning umbes 5% inimestest kurdab peavalu ning silmade väsimise üle.
Valik, kas teha ostuotsus aktiivprillide või passiivprillide kasuks, sõltub 100% ostja poolsest konkreetse tootja eelistamisest. Kellele meeldib LG ja Philips, saavad otsustada passiivprillide kasuks, aga Samsungi ja Sony sõbrad peavad leppima aktiivprillidega. Vaid Philipsi sõbrad saavad otsustada Philipsi mudelite vahel, kas eelistada kallimaid seeriaid aktiivprillidega või siis veidi odavamat seeriat passiivprillidega.
Erinevate tootjate prillid ei ole ka ristkasutuses ehk Sony prille ei saa kasutada Samsungi telepildi vaatamiseks, samuti ei anna 3D efekti välja passiivprillid aktiivprillide tehnoloogiaga ning vastupidi.
Kuna tavaliselt on teleriga kaasas vaid kaks paari prille, siis ülejäänud pereliikmetele tuleb prillid eraldi juurde osta.