TV, audio/video, fototehnika


Küsimus: Kas osta 12-aastasele lapsele tahvelarvuti või sülearvuti?19.09.2012

Tere,
Palun andke nõu, kas osta 12-aastasele lapsele tahvelarvuti või sülearvuti? Mis on nende erinevus? Sooviks, et vajalikud kooliprogrammid oleks kah ikka sees, mida vajadusel kasutada. Millist sülearvutit või tahvelarvutit te ise soovitaksite?
Ette tänades

Vastus: Heigo-Aulemb Ensling, tehnikaekspert, Telia Eesti AS, https://pood.telia.ee

Kõik-kõik on uus septembrikuus. Mul ranits uus ja pliiats uus ... Aga uus arvuti?
Põhimõtteliselt on tahvelarvuti puhul tegemist ikka arvutiga, aga veidi väiksemas kestas ja veidi väiksema funktsionaalsusega.
Töö tegemiseks, aga koolis referaatide ja ülevaadete kirjutamine ongi õpilase töö, on sobivam siiski sülearvuti. Püüan siinkohal ka põhjendada, miks see niimoodi on.
Sobiv õppuri sülearvuti ekraani suuruseks on 15,6 tolli. Sellisel arvutil on ka normaalmõõtmetes klaviatuur ning sõltuvalt tootjast, ulatub sellise seadme tööaeg akutoitel nelja-viie tunnini.
Suurem ekraan väsitab vähem silmi, normaalmõõtmetes klaviatuur lubab aga mugavalt sisestada teksti. Lisaks on abiks hiir.
Kindlasti tasub aga enne sülearvuti ostmist uurida, milline MS Office kontoritööde versioon on sinna eelnevalt installeeritud. MS Office Starter on piiratud funktsionaalusega ning kasutada saab vaid Word ja Excel programme. Laialt kasutatav MS Powerpointi aga selles versioonis ei ole. Kodukasutuseks ja õppetööks sobivaim on MS Office Home and Student PKC, mis võimaldab eelnevalt installeeritud tarkvara uuendada täisfunktsionaalsuseni. NB! See versioon ei ole mõeldud ärikasutuseks!

Tahvelarvuti annab aga vabaduse suhelda sõprade-tuttavatega, lugeda uudiseid ning olla maailma asjadega kursis kõikjal, kus on vaba WiFI levi. Kui tahvelarvutis on SIM kaardi võimalus, siis kasutusala laieneb veelgi, kus on olemas mobiilsideoperaatori leviala. Loomulikult on võimalik vaadata filme, kuulata muusikat, lugeda e-posti ja ka mängude võimalus on olemas.
Arvestama peab aga sellega, et üldjuhul tahvelarvutite ekraan ei ole suurem kui 10 tolli, kasutama peab ekraanil asuvat puutetundlikku klaviatuuri, mis mõlemad raskendavad veidi sujuvamat kirjatööd.
Paljud tahvelarvuti tootjad pakuvad lisavarustusena juurde pärisklaviatuuri ning liidest, et seda väikest ekraanipilti suurel ekraanil vaadata, aga kokkuvõttes ületab sellise komplekti hind hea ja korraliku sülearvuti hinna.
Seega töötegemiseks igal juhul sülearvuti ja meelelahutuseks ning suhtlemiseks tahvelarvuti!