TV, audio/video, fototehnika


Küsimus: Kui kasutan nutitelefonis internetti, kas siis telefon kasutab WiFi ühendust (mis mul on Elioni kodulahendusega) või ühendub läbi mobiilse interneti?29.01.2013

Kui kasutan nutitelefonis WiFi-t ja soovin näiteks ERR-i arhiivisaateid kuulata, kas siis kasutab telefon WiFi ühendust (mis mul Elioni kodulahendusega on kodus) või ühendub ta läbi EMT interneti?
Samas töötab sama teenus ideaalselt ka siis, kui eemaldasin SIM kaardi telefonist. Kui kasutasin sama teenust koos SIM kaardiga, siis tekkis koheselt arvele ka interneti kasutamise tasu, kuigi samal ajal oli WiFi aktiivne. Kuidas teha nii, et EMT-i arvele ei tuleks interneti tasu?

Kas ka siis, kui telefonis on aktiveeritud WiFi teenus (Elioni kodulahendus), kuid ta on niiöelda ooterežiimis, ühtki rakendust ei kasuta, kas ka siis loetakse sellist aega internetis olemiseks ja EMT taas kasseerib?

Kui kasutan mõnda muud avalikku-tasuta WiFi võrgu teenust, kas siis koguneb mu EMT arvele ka mingi maksustatav summa?

Vastus: Heigo-Aulemb Ensling, tehnikaekspert, Telia Eesti AS, https://pood.telia.ee

Kahjuks on küsimuses täpsustamata, millise nutitelefoniga on tegemist. Aga üldiselt võib nende kõigi kohta väita, et sõltumata mudelist ja operatsioonisüsteemist, mobiilset andmeside kasutavad nad siis, kui mobiilne andmeside telefoni seadetest on lubatud.

Seadete alt tuleb üles leida juhtmeta ühendused, andmeside ja vaadata, kas mobiilne andmeside on lubatud (kastis linnuke) või keelatud.
Kui niimoodi keelata nutitelefonil mobiilse andmeside kasutamine, siis saab telefonis olevaid rakendusi kasutada vaid WiFi levialades.
Ja operaatori arvel on interneti tasu 0.
Kui kasutate ainult WiFi teenust, siis mobiilside operaatori arvele mingit interneti kasutamise tasu tulla ei saa.

Juhul, kui jääte hätta õigete seadete tegemisel, soovitan külastada lähimat EMT või Elioni esindust, kus töötajad kohapeal kontrollivad seaded üle ja vajadusel teevad õiged seadistused.