TV, audio/video, fototehnika


Küsimus: Mis võib viga olla, kui valmistasin digiTV edastamiseks 40m CAT5 kaabli, kuid signaal ei tule läbi?11.03.2013

Tere,
Mul on soov saada ühest majast teise digi tv ja internet. Hetkel kasutan digi tv saatmiseks võrguadapterit, kuid ühendus on kehvapoolne. Mõtlesin, et kaabliga vast on parem ja tegin umbes 40m kaabli. Pistikutes panin värvid suvalises järjekorras: pruun, V-pruun, roheline, V-roheline, sinine, V-sinine, oranž, V-oranž - ning teine ots täpselt sama. Testriga on läbi mõõdetud, iga klemmi pealt on ühendus olemas. Aga 40m kaabel ei tööta. Panin kaabli ruuterisse ja teine ots arvuti taha, siis tuleb internet läbi. Kas tegin midagi valesti või on tehnilised piirangud signaali edastamiseks?

Vastus: Heigo-Aulemb Ensling, tehnikaekspert, Telia Eesti AS, https://pood.telia.ee

Tehnilised piirangud CAT5 võrgukaabli osas lubavad kuni 100 meetrist ühendust, seega 40 meetrine kaabel peab kenasti kohale tooma digiTV ühenduse.
Soovitan panna korraks kõrvuti need kaks pistikutega otsikut ja vaadata neid siis korraga, kas ka siis jooksevad värvid kenasti täpselt samas järjekorras. Kui ei, siis tuleb otsik vähemalt ühes otsas uuesti külge ühendada.

Kui aga mõlemas otsas on kaablipaaride värvid täpselt üks-ühele, siis võib olla probleemiks, et otsiku mingi klemm ei anna korralikku ühendust. Parema tulemuse saamiseks tasub kasutada korralikke otsikutange ja mõõtmiseks võrgukaabli testrit.