Liiklus- ja sõidukikindlustus


Küsimus: Kindlustus solgutab autot firmast firmasse, kas mul on ka sõnaõigust, et kus auto korda tehtaks, auto ju minu, mitte kindlustuse oma?02.03.2018

Mul juhtus liiklusõnnetus, kus mina olin süüdi. Helistasin oma kasko-kindlustusandjale, nende poolt saadeti puksiirautole järgi ja viidi puksiiri poolt valitud teenindusse. Teenindus tegi hinnakalkulatsiooni ära, kuid kindlustusandja soovib nüüd teise teenindusse autot viia. Küsimus on siis selles, et kui nende poolt viidi auto esimesse teenindusse, siis miks peab seda viima nüüd mujale ja kas see on õige käitumine? Kas mul on sõnaõigust, kui ma soovin, et auto tehakse just selles esimeses teeninduses korda, mitte teises või kolmandas?

Vastus: Lauri Potsepp, juhatuse liige, Eesti Liikluskindlustuse Fond; Eesti Kindlustusseltside Liit, www.lkf.ee, www.eksl.ee

Kindlustuslepingus on tavaliselt kokku lepitud reeglid, kes ja kuidas valib remondiettevõtte, kus sõiduk taastatakse. Vaadake palun oma kindlustusleping ja selle tingimused läbi. Need võivad olla erinevad, seetõttu ei ole mul võimalik anda Teie küsimusele täpset vastust.

See, et kindlustusandja soovib sõiduki remondikulude hindamiseks kalkulatsiooni mitmelt remondiettevõttelt ei ole igapäevane, aga seda tuleb ette. Kindlustusandjal on õigus hankida sõiduki taastamise kalkulatsioon mitmelt ettevõttelt. Kui kalkulatsiooni tegemiseks tuleb sõiduk ühest remondiettevõttest teise viia, siis ei ole minu hinnangul tavaliselt põhjust sellest keelduda.