Liiklus- ja sõidukikindlustus


Küsimus: Kas kindlustusseltsil on õigus nõuda juhilt hüvitis kui avarii põhjustati rendiautoga?29.09.2018

Tere
Aprillis toimus liiklusõnnetus parkimisplatsil, kus sõiduk (rendiauto) mida juhtis minu poeg, sõitis otsa pargitud autole. Poeg lahkus liiklusõnnetuse toimumiskohalt, kuna ise ei ole seda märganud. Tema suhtes oli algatatud täitemenetlus, mille käigus kohtuotsusega oli määratud trahv. Kindlustusselts, kus rendiauto oli kindlustatud, hüvitas teise inimese kahjustatud auto eest remonditasu ja nõuab selle minu pojalt tagasi. Kindlustusselts viitab, et sõiduki valdajaks oli minu poeg, kuid tegelikult auto omanik on hoopis rendifirma. Rendifirmaga sõlmitud lepingus oli määratud juhi omavastutus. Kas kindlustusseltsil on õigus nõuda hüvitis pojalt ja kuidas seda saab vaidlustada?
Ette tänades

Vastus: Lauri Potsepp, juhatuse liige, Eesti Liikluskindlustuse Fond; Eesti Kindlustusseltside Liit, www.lkf.ee, www.eksl.ee

Liikluskindlustuse kindlustusandjal, kes on hüvitanud kahju põhjustaja eest tema tekitatud kahju, on tagasinõude õigus kahju põhjustaja vastu liikluskindlustuse seaduses sätestatud juhtudel. Muu hulgas on kindlustusandjal on õigus esitada tagasinõue sõidukijuhi vastu, kui sõidukijuht põhjustas kindlustusjuhtumi ning lahkus pärast kindlustusjuhtumit õigusvastaselt ja süüliselt kindlustusjuhtumi toimumise kohalt. Asjaolu, et kahju põhjustati rendiautoga, tähendust ei oma.

Praktikas on väga harvad juhud, kus inimene ei märka või saab väita, et ei märganud liiklusõnnetuse põhjustamist. Kui sündmuskohalt lahkumise eest on määratud trahv, siis võib arvata, et ta on õigusvastaselt ja süüliselt sündmuskohalt lahkunud.

Tagasinõude vaidlustamiseks tuleb Teie pojal läbi mõelda, millele tuginedes ta on seisukohal, et tagasinõue ei ole õige. Peale seda tuleb kindlustusandjale esitada vastuväide ja oma seisukohti selgitada. Kui kokkuleppele ei jõuta ning Teie poeg on jätkuvalt seda meelt, et tagasinõue ei ole õige, saab püüda vaidlust lahendada liikluskindlustuse lepitusorganis, vt https://www.lkf.ee/et/lepitusorgan.