Liiklus- ja sõidukikindlustus


Küsimus: Kas on reguleeritud kellele ja kelle kontole makstakse auto remondi hüvitis (ei jõudnud autot veel oma nimele vormistada?05.02.2019

Toimus liiklusõnnetus, kus minu juhitud ja ostu-müügilepinguga minule kuuluv auto on kannatanu. Tehnilises passis on veel eelmine omanik (ei ole jõudnud veel autot ümber registreerida).
Kas seadusega on reguleeritud kellele ja kelle kontole makstakse hüvitis (soov on ise auto korda teha)?
Kas on määratud kalkulatsioonist mingi %, mis makstakse hüvitiseks st kas pean auto registreerima ümber enne kui mulle hüvitis välja makstakse?

Vastus: Lauri Potsepp, juhatuse liige, Eesti Liikluskindlustuse Fond; Eesti Kindlustusseltside Liit, www.lkf.ee, www.eksl.ee

Õigus hüvitisele on sellel, kes oli sõiduki omanik liikluskindlustuse juhtumi ajal. Kui Te olite sõiduki omanik õnnetuse ajal, kuid seda teavet ei olnud liiklusregistris, siis peate tõendama omandit muul viisil.

Kui sõiduk on kahjustunud, st ei ole hävinud, siis tavaliselt kannab kindlustusandja sõiduki remondi maksumuse otse autoremondiettevõttele. Vaid kokkuleppele kindlustusandjaga võib kindlustusandja maksta sõiduki taastamise hüvitise kannatanu enda pangakontole. Hüvitise suurus ei sõltu sellest, mis viisil hüvitis välja makstakse.

See, et vormistate sõiduki peale õnnetust liiklusregistris oma nimele, ei tõenda, et olite omanik õnnetuse ajal. Küsige kindlustusandjalt täpsemat juhist sõiduki ümberregistreerimise kohta.