Liiklus- ja sõidukikindlustus


Küsimus: Kuidas saada omavastutuse hüvitist majaomanikult, kelle katuselt kukkus autole jääkamakas?19.03.2019

17.jaanuar parkisin oma auto töökoha asuva maja taha, mille katuselt kukkus esikapotile suur jääkamakas, rikkudes auto esikapoti. Fikseerisin selle piltidega, tunnistajatega ja ka politseis ning samal päeval andsin juhtumist teada ka majahaldurile. Juhtum pidi minema edasi kindlustusele kuid majaomaniku välismaal viibimise tõttu, viibis ka teatamine ja autoremont. Pärast mitmeid meilitsi kirjavahetusi sain lõpuks asja niikaugele, et 11.03 sain auto lõpuks remonti viia. Nüüd aga keeldub majaomanik omavastutuse maksmisest (kindlustuslepinguga fikseeritud 320 eurot). Autol kaskot ei olnud, ning omaniku kindlustusfirma tasub ülejäänud remondisumma. Kas tõesti tuleb minul endal see autoremont kinni maksta? Kuhu ma peaksin pöörduma abi saamiseks sest autot ma enne kätte ei saa kui omaosalusarve on makstud. Remondifirma on 13.03 arve juba esitanud, aga see on siiani maksmata. Kuna elan Tallinnast väljas (30 km) ning mul on 3 alalealist last, keda tuleb lasteaeda ja kooli sõidutada ning minu enda töökoht on samuti Tallinnas siis kas mul on õigus rendiautole kulutava lisatasu välja nõuda majaomanikult, kuniks ma oma auto kätte saan?

Vastus: Lauri Potsepp, juhatuse liige, Eesti Liikluskindlustuse Fond; Eesti Kindlustusseltside Liit, www.lkf.ee, www.eksl.ee

Kui majaomaniku vastutuskindlustuse kindlustusandja on otsustanud, et tegemist on vastutuskindlustuse juhtumiga ja on nõus kahju hüvitama, siis majaomaniku omavastutuse osa peaks kandma majaomanik. Kui ta ei ole vabatahtlikult nõus hüvitist maksma, siis tuleb Teil hüvitise saamiseks kohtusse pöörduda.

See, kas teil on õigus nõude asendusauto kulu hüvitamist sõiduki remontimise aja eest, sõltub väga paljudest asjaoludes. Sellele küsimusele üldsõnaliselt vastata ei saa.