Liiklus- ja sõidukikindlustus


Küsimus: Kas kaskofirmal on õigus KÜ-lt raha tagasi nõuda kuna maja katuselt kukkus jääkamakas autole?17.04.2019

Korteriühistu liikme auto oli pargitud talvel maja esisele platsile, kust tema autole kukkus peale katuselt lumi. Korteriühistu sai hiljuti tema auto kaskokindlustuselt tagasinõude seoses kasko poolt hüvitatud autoremondiga. Kas kaskofirmal on õigus raha tagasi nõuda (kuna tegemist on esiteks vabatahtliku kindlustusega ning teiseks KÜ liige on sisuliselt iseendale põhjustanud kahju - eramaja ees minu enda autole minu katuse pealt kukkunud lume tekitatud kahju maksaks ju kasko nii või naa kinni kui omavastutus on makstud ja kasko ei tule mult endal ju sama raha tagasihüvitamist nõudma?) või on korteriühistul õigus keeluda tagasinõude maksmisest?

Vastus: Lauri Potsepp, juhatuse liige, Eesti Liikluskindlustuse Fond; Eesti Kindlustusseltside Liit, www.lkf.ee, www.eksl.ee

Kindlustusfirmal on õigus korteriühistult väljamakstud hüvitis tagasi nõuda, kui kindlustusandja hüvitas ühistu liikme sõidukile maja katuselt kukkunud lume läbi tekkinud kahju.

See, et sõidukikindlustus on vabatahtlik ei tähenda, et tagasinõude õigust ei ole. Peale kahju hüvitamist läheb kannatanu nõue kindlustusandjale üle. Ühistu ja selle liige on kaks eri isikut, seega ei ole tegu iseendale tekitatud kahjuga.

Üldiselt vastutab ühistu maja katuselt lume kukkumise läbi tekkinud kahju eest, seega ei ole ühistul ka alust tagasinõude tasumisest keelduda. Erandlik võib olukord olla näiteks siis, kui ühistu juhtis näiteks sildiga tähelepanu, et sellele kohale parkimine on ohtlik.