Liiklus- ja sõidukikindlustus


Küsimus: Kas 5 kuud hiljem peale mootorratta avariid ja remonti on õigus veel pretensiooniks, sest talvel ei sõida ju ja nüüd avaldus viga?16.05.2023

Tere. Suve lõpus juhtus mootorrattaga avarii. Mootorrattas oli kaskoga kindlustatud. Remonditööd kestsid 3 kuud, ning mootorratta sain kätte juba siis, kui motohooaeg oli läbi ja kohe panin selle garaaži talveks. Kevadel, alustades uue hooaja, märkasin, et esiamordid töötavad imelikult, nimelt siis, kui pidurdad esipiduriga või sõidad läbi augu, siis lööb esitiib vastu radiaatori kinnitust (siis kui amordid lähevad kokku). Samuti märkasin mõnda tilka tsikli all, aga mõtlesin, et see on kondensaat ja ei teinud sellest välja. Paari saja km pärast nägin, et tilgub kõvasti ja et tegu on jahutusvedelikuga. Alguses ei saanud aru, kus kohast see tilgub. Siis võtsin radiaatori dekoratiivse kaitse maha (tehtud paindlikust metallist) ja nägin, et seal pool kus avarii käigus oli löök - seal oli radiaatoril mõlk (täpselt esiamordi kujuline). Peale mootorratta vastuvõtmist on möödunud 5 kuud (talvel tsikliga ei sõideta).
Ilmselge, et tsikli vastuvõtmisel ma ei mõelnud selle peale, et radiaatorilt kaant maha võtta ja kontrollida raadika terviklikkust. Kas mul on õigust nõuda remondiettevõttelt vigastute kõrvaldamist?

Vastus: Lauri Potsepp, juhatuse liige, Eesti Liikluskindlustuse Fond; Eesti Kindlustusseltside Liit, www.lkf.ee, www.eksl.ee

Küsimusest ei ole täpselt aru saada, kas soovite, et remondiettevõte vead parandaks või soovite täiendavat hüvitist, mille eest ratast parandada. Samas ei ole see praegu ka nii tähtis. Pöörduge palun remondiettevõtte poole ja paluge vead parandada. Siis selgub, kuidas edasi.

Iseenesest ei ole nõue veel aegunud ning ka garantii peaks kehtima. Vaidlus võib tekkida sellest, kas need kahjustused tekkisid sellest avariist. Seda küsimust saab lahendada vaid ekspertide abil.