Liiklus- ja sõidukikindlustus


Küsimus: Kuhu pöörduda ja kuidas saada hüvitist mu kahjustatud auto eest, kui süüdlane muutis oma seisukohta ja enam süüd ei tunnista?02.04.2024

Olukord on järgmine: Sõitsin peateel, tagant tuli (tõenäoliselt ristmikult) auto ja hakkas minust paremalt mööda sõitma muru kaudu. Ma ei saanud kunagi aru, millist manöövrit ta üritas teha, kuid möödasõidu ajal sõitis ta mulle paremasse rattasse ja tõsiselt muljus ratta ja ümbritsevad osad. Süüdlane tunnistas kohapeal oma süüd, vabandas ja ütles, et ei saanud ise ka aru, kuidas see juhtus. Palus mitte kutsuda politseid, kuna tal oli väga kiire lapsega. Me helistasime siiski politseisse ja saime vastuseks: "kui süüdlane nõustub oma süüga, siis vormistage avaldus avarii.ee-s". Ma tegin fotosid, kõik oli jäädvustatud, fotodel on näha, kuidas süüdlane sõitis muru pealt ja vigastused mõlema auto juures, tal oli vasak külg mõlkis, meil oli parem külg. Vormistasime juhtunu avarii.ee-s, süüdlane andis oma andmed ja lahkusime koju. Koju jõudes sain kirja, et süüdlane muutis staatust ja muutis andmeid portaalis avarii.ee, öeldes, et ta ei pea end süüdlaseks. Edasi on huvitavam... Helistasin süüdlase kindlustusse, nagu minu kindlustus soovitas, ja selgitasin olukorda... Süüdlase kindlustus ütles, et ma peaksin minema hindama kahju ja saatma neile kahju arve. Saatsin arve, kuid vastus oli selline, et väidetavalt "süüdlane eitab kõike, te kõik olete välja mõelnud, selline asi ei saanud juhtuda, me usume teda, mitte teid". Meie kindlustus väidab, et ei saa millegagi aidata, kuna maksma peab süüdlase kindlustus, ja et peaksin kirjutama kirja süüdlase kindlustusse. Kirjutasin juba ametliku kirja koos fotodega, kuid pärast nädalast telefonivestlust ja vastust, et süüdlane eitab kõike, ja nemad usuvad teda, pole enam lootust. Kuhu pöörduda ja kuidas saada hüvitist mu kahjustatud auto eest, kui süüdlase kindlustus annab ametlikule kirjale sama mõttetu vastuse nagu varemgi, et nad usuvad süüdlast ja ei remondi seda?

Vastus: Lauri Potsepp, juhatuse liige, Eesti Liikluskindlustuse Fond; Eesti Kindlustusseltside Liit, www.lkf.ee, www.eksl.ee

Esmalt üldine soovitus tulevikuks – sellise olukorra vältimiseks peaks autol olema lisaks liikluskindlustusele ka vabatahtlik sõidukikindlustus ehk kasko. Autoga võib liikluses õnnetus juhtuda ning võib olla olukord, kus kahju tekitajalt ei saa hüvitist nõuda, sel juhul aitab kasko.

Mõistan, et ülaltoodud soovitus antud juhul enam ei aita, sest tagantjärgi kaskot sõlmida ei saa. Tulevikuks on siiski see soovitus ehk asjakohane.

Küsimuses toodud juhul on ainsaks võimaluseks nõuda kahju hüvitamist kahju tekitaja kindlustusandjalt. Kui kahju tekitaja vastutab kahju eest ja peab kahju hüvitama, siis teeb seda tema asemel tema liikluskindlustus. Tundub, et antud juhul ongi küsimus selles kas ja kui suures ulatuses vastutab Teile tekkinud kahju eest teise auto juht.

Oodake ära kindlustusandja otsus kahju hüvitamisest keeldumise kohta. See saadetakse e-postiga. Vaadake üle, millele tuginedes kindlustus keeldub kahju hüvitamast. Esitage kindlustusele oma põhjendatud vastuväide. Oodake ära kindlustuse vastus sellele. Kui ka peale seda leiate, et kindlustuse otsus on vale, siis saate pöörduda vaidluse lahendamiseks liikluskindlustuse lepitusorgani poole. Enne lepitusorganisse pöördumist palun tutvuge lepituse olemusega https://www.lkf.ee/et/lepitusorgan. Lepitusavalduse vormi ja vajaliku teabe leiate siit https://www.lkf.ee/et/vaidlus-ja-lepitus/lepitusavaldus-ja-lepituse-k%C3%A4ik.