Liikluskoolitus


Küsimus: Kas sõiduõpetaja võib küsida minult allkirja sõidutunni kinnituseks, mida tegelikult ei toimunud?12.05.2014

Olukord on järgmine: õppesõidu tundi reaalselt ei toimunud, ent sõiduõpetaja märkis õpingukaardile, et tund toimus, ning soovis minu käest ka allkirja. Kuivõrd kooskõlas on see majandus- ja kommunikatsiooniministri määruse "Mootorsõidukijuhi ettevalmistamise tingimused ja kord ning mootorsõidukijuhi ettevalmistamise õppekavad" paragrahviga 6? Ja kuidas on selle määrusega kooskõlas mitmete autokoolide koolitustingimused, kus loetakse sõidutund toimunuks, kui õpilane ei ilmu kohale või hilineb üle 15 minuti?

Vastus: Henn Rebane, autoinsener, teooria- ja sõiduõpetaja, OÜ Autosõit Tallinna autokooli direktor, Autosõit OÜ, www.autosoit.ee

Kahjuks ei kirjelda Te mis põhjusel sõidutundi ei toimunud. Kui õpilane hilines või ei ilmunud sõidutundi, siis üldreeglina loetakse vastavalt koolituslepingule sõidutund läbituks. Olen seisukohal, et, kui õpilane hilines sõidutundi, siis järelejäänud aega on tal õigus kasutada õppesõiduks. Kui õpilase hilinemise tõttu ei jõutud vastavat sõiduteemat omandada, siis märgitakse õpingukaardile sõiduteema läbimise kohta ES (ei sooritanud) ja antud sõiduteema tuleb läbida uuesti.

Kuivõrd on kooskõlas autokoolide koolituslepingu tingimused MKM vastava määrusega, ei oska vastuse koostaja kommenteerida.