Liikluskoolitus


Küsimus: Millistele radadele võib parempöördel suunduda, kui mõlemad tänavad on ühesuunalised?13.08.2014

Kujutame ette T-kujulist ristmikku, mille ristuvad teed on ühesuunalise liiklusega. Ühe tee nimetuseks olgu Alguse tänav ja teise tee nimetuseks Lai tänav. Laial tänaval on pärisuunavööndis 5 sõidurada. Laia tänavaga ristub paremalt poolt Alguse tänav, millelt suundub 2 sõidurada Laiale tänavale. Lai tänav on peatee ning Alguse tänav on kõrvaltee. Alguse tänavalt on osutusmärkidega nr 534v lubatud parempööre mõlemalt sõidurajalt Laiale tänavale. Muid asjakohaseid liikluskorraldusvahendeid ei ole. Millisele Laia tänava sõidurajale tohib kummaltki Alguse tänava sõidurajalt suunduda ja kellel on (ees-)õigus suunduda otse 3. sõidurajale Laial tänaval?
Et oleks lihtsam aru saada, siis tegin olukorrast väikese joonise, fail kättesaadav siit: http://struktuur.net/LS.pdf

Vastus: Henn Rebane, autoinsener, teooria- ja sõiduõpetaja, OÜ Autosõit Tallinna autokooli direktor, Autosõit OÜ, www.autosoit.ee

Küsimus on niivõrd teoreetiline, et sellele ühese vastuse andmise võimalus lisatud kirjelduse järgi puudub. Olukorra teeb selgemaks lisatud skeem, mis viitab konkreetsele kohale ja sealsele liikluskorraldusele.

Vaadeldes parempööret Järve keskuse juurest Pärnu maanteele, mis suundub sealt otse edasi Männiku teele (Pärnu mnt suundub paremale), siis järve keskuse juurest kahelt sõidurajalt paremale väljasõitjatel tuleks suunduda paremalt lugedes kolmandale ja neljandale sõidurajale. Liikluskorda selgitab antud kohas teele joonitud teekattemargistus. Parempoolselt rajalt väljasõitjal on võimalik suunduda ka 1 ja 2 sõidurajale, neist 1 suundub paremale Pärnu maanteele ja 2. on bussirada. Vasakpoolselt sõidurajalt teele suunduja saab lisaks neljandale sõidurajale sõita ka 5. sõidurajale, mis peatselt lõpeb tagasipöördega kesklinna suunas.