Liikluskoolitus


Küsimus: Kas autokooli sõidueksam on endiselt kohustuslik või on see nüüd vabatahtlik?10.03.2015

Tere!
Käin autokoolis ning tehtud on kohe varsti 22 sõidutundi. Kooli teooriaeksam on veel läbimata. Kuulsin kuskilt, et võeti vastu uus seadus, et autokooli enda sõidueksamit ei pea enam tegema ja on vabatahtlik. Sealt tulebki mu küsimus, et kas ma pean sooritama autokooli sõidueksami või võin peale sõidutunde (+pime, libe), teooriaeksamit jms, ARK-i minna?
Aitäh!

Vastus: Henn Rebane, autoinsener, teooria- ja sõiduõpetaja, OÜ Autosõit Tallinna autokooli direktor, Autosõit OÜ, www.autosoit.ee

Autokoolis käimisel ei ole oluline läbitud sõidutundide arv vaid oskused mis on õppetöö käigus omandatud. Olemasolev määrus, mis reguleerib mootorsõidukijuhtide koolitust ei sätesta üheselt mitu kontrolltööd, arvestust, eksamit või eralase oskuse kaitsmist komisjoni ees peab koolitatav läbima.

Koolitust reguleeriva määrusega on sätestatud: "Õpilase omandatud hoiakud ja suhtumine kaasliiklejatesse ning keskkonda, tema teadmised ja sõiduvilumus peavad kindlustama turvalisuse nii endale kui teistele liiklejatele." Eelkõige tähendab see seda, et koolitatav saab iseseisvalt liikluses hakkama. Kuidas koolitaja vastavate oskuste omandamist hindab on jäetud koolitaja otsustada. Kindlasti ei saa seda teha lähtudes juba läbitud sõidutundide arvust, vestluse põhjal õpilasega või lahendades teooriatesti vaid ikka autoroolis. Iseasi on see, kuidas sellist sõiduoskuste hindamist nimetada, kas sõidutunniks, kontrollsõiduks, testsõiduks, eksamisõiduks, sõidueksamiks või veel kuidagi seitsmendat moodi. Sõiduoskuste hindamise eesmärk jääb siiski aga samaks. Koolitatakse ju suurema ohu allika valdajat liikluses, kes oma võimaliku väära või oskamatu käitumisega võib põhjustada ohuolukordi ja õnnetusi, mille tagajärjel võidakse tekitada suurt varalist kahju või halvemal juhul võivad kaasneda tagajärjed, kus kannatada saavad inimesed.

Liiklusregistri eksamile võite minna, kui koolitaja leiab, et olete vastavad teadmised ja oskused omandanud ning on väljastanud koolitatule Mootorsõidukijuhi koolituskursuse tunnistuse.