Liikluskoolitus


Küsimus: Kas pean enne juhilubade eksamile minemist läbima ka pimeda aja koolituse?11.01.2012

Tere.
Alustasin autokoolis õpinguid 2011. aasta märtsi lõpust. Sõidueksami sain tehtud alles novembri lõpus ning sain siis kätte ka oma autokooli tunnistuse. Kuna ma õppisin vana õppekava järgi (ma sain aru, et nüüd on mingid uued õppekavad), siis kas (kuna ma lõpetasin algastme koolituse autokoolis peale 1.oktoobrit) ma pean läbima enne ARK-i minemist ka pimeda aja koolituse?

Vastus: Henn Rebane, autoinsener, teooria- ja sõiduõpetaja, OÜ Autosõit Tallinna autokooli direktor, Autosõit OÜ, www.autosoit.ee

Tere!
Antud juhul ei oma tähtsust, millal Te õpinguid alustasite. Vana õppekava järgi sai koolituse lõpetada kuni 30.09.2011. Kõik, kes lõpetasid koolituse hiljem (mootorsõidukijuhi koolituskursuse tunnistuse väljastamise kuupäev), pidid seda tegema uue õppekava järgi, st koolitatav pidi läbima ka pimeda aja koolituse. Arvestades koolituse lõpetamise aega (novembris) ei saanud olla koolituse mitteläbimise takistuseks pimeda aja puudumine. Kui õppimise ajal puudub pimeda aeg (näit suvel) ja seetõttu ei saa koolitatav läbida pimeda aja koolitust, siis tuleb see läbida enne lõppastme koolitust.

Kas Teie poolt tõstatatud asjaolu on takistuseks esmase juhtimisõiguse taotlemisel (eksamile registreerimisel) hindab Maanteeameti liiklusregistri büroo töötaja vastavalt oma ametkonna kehtestatud juhenditele. Võimalus on Teil läbida pimeda aja koolitus ka praegu, sest läbida tuleb see Teie poolt kirjeldatud andmetel nagunii.