Liikluskoolitus


Küsimus: Kunagi olid mul juhiload, mis kadusid ära, kuidas ma nüüd uuesti load saaksin?31.07.2012

Tere!
1998. aastal, olles 16-aastane, läbisin autokooli ning sooritasin ARK eksamid, mille tulemusena sain endale sel ajal olevad nö. paberload ehk õiguse juhtida autot, kui kõrval istub juhtimisõigust omav isik. 18-aastaseks saades ei pidanud juhilubade saamiseks tegema muud kui sooritama taaskord eksamid (peale mida sain esmased juhiload). Peale 2 aasta möödumist esmaste juhilubade saamisest oli vaja vahetada load ümber, see oli siis aastal 2002. Juhtus aga nii, et load varastati koos rahakotiga ning load jäid vahetamata. Kui lubade kehtivuse lõpust oli möödunud poolteist aastat, siis helistasin ARKi ja sain teada, et kuna ma aasta jooksul peale lubade kehtivuse lõppu lube ümber ei vahetanud, siis pean sooritama juba siis oma elu jooksul kolmandat korda ARKi eksamid!
Lõpuks siis küsimused: kas minu autokooli tunnistus kehtib siiamaani? Kuna ma pole autot juhtinud juba 10 aastat, kas olenemata sellest on mul võimalik läbida autokool uuesti, ilma, et ma peaksin läbima autokooli eksameid? Arvestades kõike eelnevat, kas ma võin eeldada, et peale eksamite sooritamist saan ma õiged load, mitte jällegi esmased?

Vastus: Henn Rebane, autoinsener, teooria- ja sõiduõpetaja, OÜ Autosõit Tallinna autokooli direktor, Autosõit OÜ, www.autosoit.ee

Mootorsõidukijuhi koolituskursuse tunnistus annab Teile kvalifikatsiooni, mis kehtib tähtajatult. Liiklusesse asumiseks tuleb Teil tõestada oma teadmisi ning oskusi teooria- ja sõidueksami sooritamisega Maanteeameti liiklusregistris. Kui teadmised ja oskused on piisavad, siis taastatakse teie juhtimisõigus.

Olemasoleva informatsiooni kohaselt väljastatakse peale eksamite edukat sooritamist Maanteeameti liiklusregistris Teile esmane juhiluba.