Liikluskoolitus


Küsimus: Millised koolitused tuleb läbida, et juhiload saada ja palju see ligikaudu kokku maksma läheb?11.09.2012

Tere!

Saan peagi 18-aastaseks ja tahaks hakata sõidueksamite peale mõtlema, aga mind huvitaks mida see endast siis lõplikult kujutab ning millised on hinnad ja milliseid õppesõite see endas käsitleb?

Vastus: Henn Rebane, autoinsener, teooria- ja sõiduõpetaja, OÜ Autosõit Tallinna autokooli direktor, Autosõit OÜ, www.autosoit.ee

Kui jutt on B-kategooria mootorsõiduki juhtimisõiguse saamisest, siis selleks tuleb eelnevalt läbida vastava õppekava kohane koolitus. Koolitus tervikuna koosneb vähemalt 25 teooriatunnist ja 20 sõidutunnist põhikursusel, lisaks tuleb läbida esmaabi koolitus 16 tundi ja kaks lühikursust: Pimeda ajal sõiduki juhtimine ning algastme libedasõidu riskivältimise koolitus. Kõik koolitusetapid edukalt läbinule väljastab autokool vastava tunnistuse.

Koolitusi pakuvad erinevate hindadega ja erineva koolituse korraldusega paljud autokoolid. Koolituste läbiviimisega saate täpsemalt tutvuda autokoolide kodulehtedel internetis. Õppesõidud toimuvad kindlasti õppeväljakul, linnaliikluses ja maanteel.

Juhtimisõiguse omistab pärast autokooli lõpetamist Maanteeameti liiklusregister ja selleks tuleb sooritada liiklusregistris teooria ja sõidueksam.