Liikluskoolitus


Küsimus: Mida pean tegema esmaste juhilubade taastamiseks?27.11.2012

Tere,

Lõppes minul 29-ndal septembril esmane juhiluba. Ja libedasõitu ka ei teinud selle 2 aasta sees, kuna puudusid piisavad finantsid. Küsimus on järgmine: mida pean tegema esmaste juhilubade taastamiseks? Lugesin, et esmaste juhilubade pikendamine ei ole uue seadusega enam võimalik. On mul vajalik maksta ARK-i riigilõiv, viia tervisetõend (juhul kui see enam ei kehti) ja sooritada teooria- ning sõidueksam, ilma, et peaksin uuesti teooriatunde läbi võtma? Ja palun võimalusel öelda, kui kalliks umbkaudselt emaste juhilubade taastamine läheks.

Ette tänades,

Vastus: Henn Rebane, autoinsener, teooria- ja sõiduõpetaja, OÜ Autosõit Tallinna autokooli direktor, Autosõit OÜ, www.autosoit.ee

Kui Teie juhiloa kehtivus on lõppenud, siis sõidukit Te enam juhtida ei tohi, kuna Teil puudub juhtimisõigus. Esmast juhtimisõigust Te praegu uuesti taotleda ei saa vaid peate läbima lõppastme koolituse. Kui see on läbitud, siis tasute riigilõivu 25,56 € ja saate juhiloa tõenäoliselt 10 aastaks.
Esmase juhiloa saate uuesti kui seni kehtinud juhiluba on olnud kehtetu üle aasta ja seda pärast teooria ja sõidueksami sooritamist. Loomulikult tuleb tasuda ka siis kõige selle eest riigilõiv, mille summa on samas suurusjärgus lõppastme koolituse maksumusega. Juhiluba tuleb aga jälle 2 aastaks. Seega soovin edukat lõppastme koolitust!