Liikluskoolitus


Küsimus: Kui vastu tuleb teine auto, kas korraga võivad põleda nii udu- kui lähituled?13.02.2013

Saan aru, et udutulesid võib kasutada koos lähituledega udus, sajus jne. Kuid seda kohta, kus oleks öeldud, et kui tuleb teine auto vastu, siis jääksid põlema ainult ühed - kas udu- või lähituled, ei leia. Antud hetkel loen välja, et võivad mõlemad jääda põlema. Vanas eeskirjas oli selgelt kirjas, et põleb üks paar tulesid. Natuke segane, kuid loodan, et saate aru.

Vastus: Henn Rebane, autoinsener, teooria- ja sõiduõpetaja, OÜ Autosõit Tallinna autokooli direktor, Autosõit OÜ, www.autosoit.ee

Udutulede kasutamisel tuleb juhinduda liiklusseaduse §42 punkt 1-st: "Eesmised udutuled võivad põleda sõidu ajal koos esituledega udust või sajust põhjustatud halva nähtavuse korral". Udutulede kasutamisel on selleks olukord, kus teel vaadeldavat objekti ei ole võimalik taustast eristada kaugemalt kui 300 meetrit ja selle põhjuseks on udu või sadu. Reaalselt esineb sellist olukorda meie teedel vaid mõned päevad aastas. Seega on võimalik udutulesid koos esituledega kasutada üpris harva. Kui halvas nähtavuses põlevad udutuled ja lähituled korraga, siis kehtiv liiklusseadus ei nõua ühe paari tulede väljalülitamist ning see ei ole ka otseselt vajalik, kuna ilmastikust tingituna esilaternate valgusvihk mõnevõrra hajub ning seetõttu ei pimesta nii tugevalt vastusõitva sõiduki juhti.

Probleem udutulede kasutamisega on vast mõnevõrra laiem, kuna uuemate sõidukite standardvarustuses on udutuled ja juhid arvavad, et neid peab siis ka mingil moel kasutama. Tegelikkuses võib udutulede kasutamisel koos esituledega juhi nähtavuse ulatus halveneda. Kasutades liikluse tavaoludes pimedas sõites udutulesid koos lähi- või kaugtuledega tekib sõiduki esiosas ereda valguse laik, mis tegelikult aga halvendab juhi nähtavuse ulatust teed valgustavate tulede kaugemas piirkonnas. Seega on udutulesid mõistlik kasutada vaid udust ja sajust tingitud oludes, kui nähtavus (ilmastikust sõltuvalt) on alla 300 m ja ka udutuled peavad olema õigesti reguleeritud.