Liikluskoolitus


Küsimus: Kas Eesti kodanik saab käia Eestis autokoolis ja sooritada eksami Soomes?02.04.2013

Saan suve lõpus 18, hetkel elan Soomes, aga suved veedan alati Eestis, mul on Eesti kodakondsus. Kuna olen terve suve niigi Eestis, siis ka oli plaanis käia autokoolis ja teha load Eestis, siit aga lugedes sain teada, et see polegi võimalik. Uurisin asja ka soomekeelsetelt lehekülgedelt ja leidsin artikkli (http://www.satama.info/b/ajokortti-virosta/) selle kohta, et Soomlased saavad käia eestis autokoolis ja teha ka seal load. Siit siis küsimus, et miks ei saa teha seda Eesti kodakondlane? Kas tõepoolest pole mul võimalust isegi eesti autokoolis käia ja seejärel sooritada eksam Soomes?

Vastus: Henn Rebane, autoinsener, teooria- ja sõiduõpetaja, OÜ Autosõit Tallinna autokooli direktor, Autosõit OÜ, www.autosoit.ee

Koolitust reguleerivates määrustes ei lähtuta isiku rahvusest või kodakondsusest vaid koolitusel osalemise tingimuseks on see, et koolitatava alaline elukoht peab olema Eestis (https://www.riigiteataja.ee/akt/128062011039). Kui see nõue on täidetud, saate läbida koolituse. Miks see nii on ja kas sellele on ka erandeid, sellele küsimusele koolitaja vastata ei oska. Tõenäoliselt saate oma küsimusele täpsema vastuse pöördudes Maanteeameti liiklusregistri poole.

Arvan, et kõik koolitajad on valmis Teid koolitusele võtma, kuid iseasi on see, kas Soomes juhilubasid väljastav asutus Eestis läbitud koolitust ka tunnustab.