Liikluskoolitus


Küsimus: Kuidas tuleb kehtivate liiklusreeglite järgi käituda, kui fooris ei sütti mõistliku aja jooksul roheline tuli?24.07.2013

Tere!
Sattusin täna sellisesse olukorda, et ootasin autoga fooriga ristmiku ületamist ning ei jõudnudki rohelist tuld ära oodata. Tuli ei vahetunud vähegi mõistliku aja jooksul.
Kuna oli hilisõhtune aeg ja liiklust minimaalselt, sõitsin üle.
Olen varem olnud olukorras, kui tuleb kaua oodata rohelise tule süttimist, kuid siis on fooril olnud lisatahvel, mis selgitab, et rohelist tuld tuleb oodata nt maksimaalselt 3 minutit.
Minu küsimus:
Kuidas tuleb Eestis kehtivate liiklusreeglite korral käituda ja tegutseda, kui fooris ei sütti (mõistliku aja jooksul) roheline tuli.

Aitäh

Vastus: Henn Rebane, autoinsener, teooria- ja sõiduõpetaja, OÜ Autosõit Tallinna autokooli direktor, Autosõit OÜ, www.autosoit.ee

Teie küsimusele puudub mõistlik (tavaliiklejale meelepärane) vastus. Liiklusreeglid näevad ette, et punase tulega ristmikku ületada ei tohi ja seadusega kehtestatud erandid siin puuduvad. Liiklusreeglite järgi käitudes tuleb teatada võimalikust foori rikkest liikluse korraldajatele, kes lülitavad foori välja või panevad ristmikule reguleerija ning reguleerija lubava märguande korral võib ristmikku ületada ka siis, kui fooris põleb punane tuli.

Kui antud situatsioonis oleks politsei koostanud Teile protokolli punase tulega ristmiku ületamise eest, siis tõenäoliselt ei oleks ükski kohus hilisemalt hakanud tühistama politsei otsust juhi karistamiseks antud situatsioonis toimepandud rikkumise eest.