Liikluskoolitus


Küsimus: Miks inimene, kellel on juhtimisõiguse põhikategooriad olemas, peab E kategooriaks uuesti autokooli läbima?06.09.2013

Tere!
Mul on B,C,D kategooriate juhtimisõigus. Sellest D -aastast 1976. Mind huvitab täht E: Võin sõita B pluss kerghaagis 750kg.
Võin sõita C - auto mis ei kuulu D kategooriasse ja mille registrimass on üle 3500kg. Sama auto koos kerghaagisega.
Võin sõita D kategooria autoga, millel peale juhikoha on rohkem kui 8 istekohta ja mis on ette nähtud sõitjate veoks, sama auto koos kerghaagisega. Minu arusaama järgi võin sõita veel C1 ja D1 alamkategooriatega pluss kerghaagis.
Küsimus ongi selles, miks inimene, kellel on ju põhikategooriad olemas, peab minema uuesti autokooli kuulama teooriat, tegema õppesõite ja kõik eksamid, maksma täisprogrammi koolituse eest selleks, et saada omale täiskategooria E: Piisaks ju ainult sõidueksamist, ise töötan bussijuhina 30 a ja loen sellist olukorda täielikuks jamaks, miks inimene peab sama asja topelt õppima.

Vastus: Henn Rebane, autoinsener, teooria- ja sõiduõpetaja, OÜ Autosõit Tallinna autokooli direktor, Autosõit OÜ, www.autosoit.ee

Küsimusele, miks see süsteem on selline, ma kahjuks vastata ei oska, seda tuleb küsida vastavate normatiivdokumentide koostajate käest. Kui Te olete kunagi vastava õppe läbinud (näit. omate esimese liigi autojuhi kvalifikatsiooni) ja omate seda kinnitavaid dokumente, siis ei ole välistatud, et E kategooria saamine piirdubki üksnes sõidueksami sooritamisega.

Kui sellist koolitust läbitud ei ole, siis tuleb see läbida ja koolituse maht oleneb millisele põhikategooriale Te lisakategooriat soovite. Kui see on C või D kategooria, siis sellega kaasneb automaatselt ka BE kategooria juhtimisõigus. Ainult BE-kategooria juhtimisõiguse saamiseks tuleb läbida lühikoolitus, mis koosneb kolmest tunnist teooriast ja kahest tunnist õppesõidust.