Liikluskoolitus


Küsimus: Kas parema käe reegel kehtib ka oma parkla boksist välja manööverdava sõiduki kohta?13.12.2013

Ma mõistan parklates kehtivat parema käe reeglit. Arusaamatu on vaid selline nüanss: kas parema käe reegel kehtib ka oma parkla boksist välja manööverdava sõiduki kohta? Tagurdaja peaks igal juhul andma teed kõigile liiklejaile, eks ole. Aga kui boksist sõidetakse välja nina ees? Ja põhiliselt, kuidas toimida üle vabade parkimisbokside n.ö. diagonaalis läheneva sõidukiga. Kas suhtuda sellesse, kui boksist välja manööverdajasse või kui parklas liiklejasse? Või pole vahet - kõigele, mis läheneb paremalt, tuleb alati anda teed?

Vastus: Henn Rebane, autoinsener, teooria- ja sõiduõpetaja, OÜ Autosõit Tallinna autokooli direktor, Autosõit OÜ, www.autosoit.ee

Enne paigalt liikuma hakkamist, manöövri või sõiduki seismajäämise alustamist peab juht veenduma, et see on ohutu ega takista või ohusta teisi liiklejaid ning teel töötajaid. Selline kohustus on parkimiskohalt välja sõites nii edaspidi, kui tagurpidi. Juhul, kui parkimiskohti ületatakse diagonaalis, siis tuleb sellesse suhtuda, kui liiklusreeglite rikkumisse ja teha esmajoones kõik enda julgeoleku tagamiseks ning võimalusel informeerida rikkujast politseid.