Liikluskoolitus


Küsimus: Kas nüüdsest on esmaste juhilubadega sõitmisel vahtraleht mittekohustuslik?08.01.2014

2013 aasta sügisel oli arutlelu, et varsti ei ole "vahtralehtedega" sõitmine enam kohustuslik (räägin esmastest juhilubadest). Otsisin internetist seaduse muudatuste kohta, kuid seda pole kusagil kirjas, pidevalt kuulen selle kohta vaidlusi, tänu delfi artiklile.
Küsimus ongi siis selle, et kas algaja juhi tunnusmärk on ikka veel esmaste juhilubade puhul kohustuslik või mitte? Kui on kohustuslik, siis millal tuleb seadusesse see muudatus, mis ei kohusta seda kasutama?

Vastus: Henn Rebane, autoinsener, teooria- ja sõiduõpetaja, OÜ Autosõit Tallinna autokooli direktor, Autosõit OÜ, www.autosoit.ee

Olen samuti kuulnud vastavast arutelust, kuid hetkel kohustab seadus algaja juhi tunnusmärki sõidukile kinnitama. Vastava tunnusmärgi kasutamist pean iseenesest vajalikuks ja seda eelkõige algaja juhi jaoks. Kogemuslikult võin kinnitada, et "tõelised liiklusässad" hoiavad sellistest autodest enamasti eemale, mis suurendab ka algaja juhi enda turvalisust. Märgi puudumine omakorda ei tähenda aga seda, et algaja juht võiks edaspidi teatud teelõikudel sõita 110 km/h.

Kas ja millal vastav seadusemuudatus vastu võetakse sõltub meie riigikogu otsusest.