Korteriomandiõigus


Küsimus: Soovime köögiakna asemele maast laeni akent, kas selleks on vaja korteriühistu nõusolekut?15.11.2011

Tere, meil on plaanis osta korter. Sooviksime olemasoleva köögi akna asemele maast laeni akent ja ust rõdule. Kas selleks peab luba küsima korteriühistult? Rõdu varjaks väljastpoolt erinevuse teiste akendega.
Tänan

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, aknaava muutmise näol on tegu ehitamisega ehitusseaduse paragrahv 2 lõige 9 mõistes, ning eeldab seega kohaliku omavalitsuse poolt väljastatud ehitusloa olemasolu.
Et akna näol on tegu korteriomandi kaasomandi esemega, siis tuleks Teil soovitud muudatuse teostamiseks sõlmida ka kokkulepe kõikide korteriomanikega, mida ei asenda korteriühistu juhatuse- või üldkoosoleku otsus. Nõue sõlmida kaasomandi eseme korrashoiuks vajalikust muudatusest suurema ümberkorralduse tegemiseks korteriomanike kokkulepe on sätestatud korteriomandiseaduse paragrahv 16 lõikes 1.
Kokkuvõttes on soovitud muudatus võimalik läbi viia, kui sellega on nõus nii kohalik omavalitsus kui teised korteriomanikud.
Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.L.