Korteriomandiõigus


Küsimus: Mida peaks tegema, kui korteriühistu on juba 5 aastat tagasi vastu võtnud küttesüsteemi vahetuse otsuse, kuid endiselt midagi ei toimu ja valitseb pidev veeavarii oht?07.11.2012

Tere.
1. Kuidas tehakse kindlaks korterisiseste veetorude-malmradiaatorite vahetuse vajadust, kuna renoveerimistööd pole sellega tehtud 50 aastat?
2. Viimase 20 aasta jooksul on eluruumis juhtunud mitmed veeavariid lõhkenud torude tõttu ning seeläbi tekkinud kahju pole majavaldaja korteriomanikule hüvitanud. Valitseja on sama isik, kuigi elamukooperatiiv (EK) muudeti vahepeal korteriühistuks (KÜ). Kas praegune KÜ võib olla endise EK õigusjärglane? Kas pretensiooni esitamisel oleks õige arvestada ka ammust kahju (vaatamata sellele, kas asja aegumine, 3 või 10a. möödudes, on katkenud või mitte)?
3. KÜ üldkoosolekul võeti vastu küttesüsteemi vahetuse otsus 5a. tagasi, kuid töödega pole alustatud. Kahjustatud eluruumis ei olnud mõistlik elada ega remonti teha seoses uue kahju riskiga. Valitseja süüdistab veekahjudes naabreid, mitte oma tegevusetust ja kasutab remondifondi mitteprioriteetselt. Kas remondiootel teises korteris elamine on õigustatud? Mis määral saab nõuda kohtu kaudu KÜ käest üüritud korteri kulu (nt mitte suurem, kui kahjustatud korteri maksed ja piiratud aja eest vm)?
Lugupidamisega, korteriomanik

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kõige lihtsamaks viisiks selgitada välja veetorustiku ohutus, on teostada selle proovisurvestamine 1,5 kordse töösurvega. Juhul, kui veetorustik selle välja kannatab, siis võib seda ohutuks pidada.
Mis puutub õigusjärglusesse, siis KÜ näol ei ole tegu EK õigusjärglasega, mistõttu ei ole EK ajal tekkinud kahju nõudmine KÜ-lt võimalik. Samuti tuleks eitada korteriomanike kaasomandi (ka küttesüsteem on korteriomanike kaasomandi osa) seisukorrast tulenevad kahjunõuded KÜ vastu.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ