Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas pean maksma ühistule keskkütte eest, kui mu korteriomandil keskküte puudub?13.02.2013

Mulle kuulub kortermaja keldris kaks kedriboksi, kus keskkütet pole, seda pole sinna projekteeritudki. Boksid on eraldi korteriomandid. Teistel maja elanikel keldribokse pole. Minu keldreid ei läbi ka ükski maja küttetrassi torudest. Kuna majas on väga suured küttekaod, siis võetakse igalt ühistu liikmelt igakuiselt teatud tasu nn. üldkütte eest. See korvab maja koridoriradiaatorite kütte ja kaod. Tasu on küllalt kõrge. Keldrikoridoris radiaatorit pole. Aastaid võttis ühistu mult tasu üldsoojuse eest keldribokside omanikuna.
Peale mu aktiivseid proteste lõpetati mingil hetkel selle tasu võtmine, aga öeldi, et tegelikult ma nagu ikka peaksin seda maksma, kuna kõik ühistu liikmed on võrdsed jne.
Kellel on õigus? Kas mul on õigus aastate jooksul kütte eest makstud raha tagasi saada? Kõikidel teistel ühistu liikmetel on korteriomanditeks korterid, kus on loomulikult keskküte sees.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, juhul, kui Teie keldriboksid on vormistatud korteriomanditeks, siis lubab korteriomandiseaduse paragrahv 13 lg 1 nõuda nende eest kütteraha sõltumata sellest, kas radiaatorid nendes asuvad või mitte.

Sellise kulude jagamise korra põhjus seisneb selles, et küttekulude näol on tegu kaasomandi eseme säilitamiseks vajaliku kulutusega ning selliseid kulutusi tuleb korteriomanike vahel jagada kaasomandi eseme suurusest lähtuvalt.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ